Kako izabrati posudu za psa?

Otišli ste u pet-shop da biste kupili posude iz kojih će vaš pas uzimati hranu i vodu, i našli ste se u moru plastičnih, keramičkih, metalnih i gumenih posuda, različitih veličina, boja i oblika. Ako ne znate koja od njih najviše odgovara vašem ljubimcu, naš mali vodič pomoći će vam da se snađete i izaberete one koje su “kao stvorene” za njega.

Veličina i oblik

Kada kupujete činiju, prvenstveno morate voditi računa o veličini posude. Logično je da će sitnijim rasama odgovarati male, plitke posude, dok se dublje i šire posude preporučuju za veće pse.

Istraživanja su pokazala da položaj u kojem psi jedu u velikoj meri utiče na njihovu probavu. Ukoliko imate psa sa visokim grebenom (pasmine visoke u predelu ramena), ne preporučuje se da činijicu držite na podu. Dok jede, glava psa biće na znatno nižem nivou u odnosu na želudac, što će mu otežati varenje i prouzrokovati želudačne tegobe.

U ovom slučaju preporučuju se posude sa podesivim stalkom. Podizanjem hranilice od poda zaštitićete svog psa od problema sa varenjem i sprečićete gutanje vazduha, te bolove u vratu i zglobovima kod starijih pasa.

Ako imate ljubimca sa dugim i spuštenim ušima osigurajte mu hranilicu sa suženim gornjim delom. Na ovaj način sprečićete da mu uši padaju po posudi punoj hrane.

Plastične posude

Ukoliko niste u mogućnosti da izdvoji veću količinu novca, nabavite plastičnu posudu. Na tržištu ih ima u različitim veličinama, bojama i oblicima, a u većini slučajeva mogu se prati u mašini za pranje sudova.

Međutim, ako vaš pas voli da glođe  sve što mu padne pod njušku, to nije baš najbolji izbor. U rupicama, ogrebotinama i zarezima koje se naprave na posudama od mekših materijala, zadržavaju se ostaci hrane i nakupljaju se bakterije, pa ovakve hranilice mogu postati veliki izvor zaraze.

Hranilice od nerđajućeg čelika

Ako imate dvorišnog psa ili psa koji voli da gčođe i gricka, najbolja je posuda je od nerđajućeg čelika. Posudu od ovog materijala nemoguće je izgrebati i oštetiti, a na njoj se neće nakupljati bakterije. Pored toga, ova vrsta posuda puno je lakša za održavanje.

Sprečite prevrtanje

Vlasnicima čiji ljubimci redovno prevrću posude, preporučuje se da biraju teže posude od nerđajućeg čelika, sa širokim, ravnim, gumiranim dnom, jer su puno stabilnije, a zahvaljujući gumi, čvrsto prijanjaju za podlogu.

Posude za pse koji jedu brzo

Duga je lista zdravstvenih problema koji se mogu javiti ukoliko vaš pas halapljivo i prebrzo jede.

Probavne tegobe i debljina samo su neki od njih, a jedna od najopasnijih komplikacija svakako je uvrtanje želuca, koje može biti fatalno.

Faktore rizika možete svesti na najmanju moguću meru ukoliko svom ljubimcu kupite specijalnu posudu namenjenu psima koji prebrzo jedu. Dno ovih posuda podeljeno je posebnim pregradama koje će ga sprečiti da se pretrpava. Ovakve posude možete kupiti u svim bolje opremljenim pet-shopovima.

Ako putujete sa psom

Ukoliko je pas vaš verni pratilac na putovanjima, neophodno je da nabavite prenosivu posudicu. U većini prodavnica opreme za kućne ljubimce možete pronaći sklopive posude od laganih materijala, koje se lako održavaju.

Automatske posude

Za one koji često izbivaju iz kuće i nisu uvek u mogućnosti da na vreme nahrane svog psa, idealne su elektronske hranilice. One će vašem ljubimcu poslužiti tačno određenu količinu hrane u zadato vreme i do osam puta dnevno. Na vama je samo da posudu napunite i isprogramirate.

Savet: Kad nabavite odgovarajuću posudu, pobrinite se da uvek bude čista. Poželjno je da ju operete nakon svakog obroka, jer loša higijena može izazvati niz zdravstvenih problema kod vašeg ljubimca. Najbolje je da to činite četkom i toplom vodom, bez deterdženata koji mogu iritirati vašeg psa. Posudicu možete i dezinfikovati tako što ćete je bar jednom nedeljno temeljno prebrisati vatom natopljenom u alkohol i ostaviti da se osuši.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *