Kako izabrati ogrlicu i povodac za psa

Ukoliko sa psima volite da radite na pozitivan način, onda neće biti potrebno da kupujete davilicu ili ogrlicu sa bodljama, već udobnu ogrlicu koju će pas moći da nosi svakodnevno.

Kako u gradu često nemamo dovoljno prostora da pustimo psa da se istrči ili su nam Pet zone udaljene, dobro je kupiti fleksi povodac. Tako se nećete brinuti o bezbednosti vašeg psa kada želi da otrči malo dalje od vas, a biće vam stalno pod kontrolom.

Takođe, preporuka je da se uzme ogrlicu od ravne kože, koja je prilagođena rastu psa, na koju ćete ga navikavati od napunjenih dva meseca života.

Svaki put bi trebalo da se uverite da li je ogrlica ravno zategnuta kako se štene ne bi oslobodilo prilikom povlačenja povoca. Nikada nemojte kupovati ogrlice sa zvonima, to će ga samo nepotrebno uplašiti i smetati ukoliko šetate sa prijateljima.

Kao što je važno izabrati dobru ogrlicu, važno je i izabrati i adekvatan povodac. Povodac mora da bude funkcionalan, jer on zapravo prenosi impulse date rukom. Najbolji edukativni povodac je napravljen od kože, savitljiv, lak, dužine između metra i metar i dvadeset. Ne kupuje za početak dugačke povoce zbog saobraćaja. Ostala oprema će biti potrebna kada pas poraste.

Ako je vaš pas sklon povlačenju povoca, preporuka je da se kupi ogrlica koja steže vrat, kožna, metalna ili plastična, koja obrazuje klizni čvor („davilica“). Ovu ogrlicu mogu koristiti svi tipovi pasa, a posebno se upotrebljava prilikom vežbi, tokom kojih se izvode kratki trzaji da bi se pas doveo u red, izbegavajući pri tom svaku grubost.

Nastojte da izbegnete suviše kratak povodac, jer sa njim uskraćujete psu slobodu kretanja i na taj način možete povećati njegovu agresivnost u odnosu na ostale pse koje sreće u šetnji. Povodac sa kalemom (fleks-povodac) je sve rasprostranjeniji i daje psu dovoljno slobode za kretanje.

flexi

U prodavnicama za kućjne ljubimce mogu se kupiti razni plastični , pamučni, kožni, pleteni, metalni povoci. Obratite pažnju i na kopču ukoliko je vaš pas snažan. Neki modeli imaju malu otpornost na uzastopno vučenje. Preporuka je da uzmete povodac koji se otvara pritiskom na obe strane i automatski se zatvaraju zahvaljujući pločnoj opruzi.

OGRLICA
Određene rase imaju specijalne ogrlice – buldog, bordoška doga i napuljski mastif nose veće i deblje ogrlice, koralne; dobermani nose tanke, hrtovi i vipeti kožnu ogrlicu veoma široku u sredini, a usku na krajevima, škotski terijeri nose ogrlice boje škotskog kilta, pinčeri, jazavičari, „jorki“ ili veliki psi ogrlice sa gustim krznom, švajcarski pastirski psi nose velike kožne ogrlice ukrašene metalnom pločicom koja predstavlja kravu.

Postoje određeni povoci za prefinjene pse, i oni se slažu sa ogrlicama modernih boja; a male luksuzne rase nose modele od velura ili jagnjeće kože, sa zlatnim zakivcima ili dragim kamenjem.