Kako izabrati ime za psa?

Bubica, Laki, Vita, Lili, Astor, Švrća, Čupko, Leo, Meda, Lina… Ili Pera, Čeda, Aris, Aron, Beba? E ovde vam niko ne može pomoći, jer je davanje imena psu stvar ličnog ukusa. Psi se smatraju članovima porodice, pa im se neretko daju ljudska imena. Sigurno ste u šetnji ili parku čuli da je neko nazvao psa po imenu svoje omiljene glumice ili glumca, lika iz neke bajke ili po komšiji… Ljudska mašta može svašta…

Bilo da ste skloni da pratite trendove ili ne, postoje ipak neke opšte stvari o kojima treba voditi računa prilikom donošenja tako krupne odluke. Jer, to će biti reč koju ćete u toku dana najviše puta izgovoriti i čuti. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da to „kršetnje“ prođe što jednostavnije i za vas i za vašeg ljubimca.

Prvo što treba znati je da se psi bolje odazivaju na kraća imena. Zato izaberite neko koje će vaš pas lako prepoznavati.

Dalmatian-Dog

Drugo, izbegavajte imena koja se rimuju ili liče izgovorom na standardne komande Ne, Sedi, Čekaj, Dođi, Lezi… Psu će biti teško da pravi razliku.

Treće, prilikom izbora imena nemojte izgubiti iz vida činjenicu da ćete to ime morati upotrebljavati na javnim mestima. I vikaćete. Možda vam se neko ime učini simpatično i zabavno, ali ako sumnjate da bi vas ljudi možda malo čudno gledali dok, recimo, dozivate vašeg psa u nekom parku, razmislite o alternativi. Nema razloga da vam bude neprijatno.

Bolja je opcija da sačekate par dana i razmislite da li je izabrano ime pun pogodak, nego da ga menjate često. Psa će to zbuniti, a može da zbuni i vas. Što se ranije vaš ljubimac navikne na ime, to ćete brže moći da ga učite komandama i ispravnom ponašanju.

Kako se zove vaš pas?

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *