Kako izabrati granule za psa?

Tržište u Srbiji preplavljeno je sa industrijskom hranom za pse, a u poslednje vreme sve više robnih marki nalazi se na našem tržištu. Zato je vlasnicima pasa sve teže da izaberu namirnice koje će zadovoljiti potrebe životinje, ali i koje će najviše prijati njenom apetitu. Komplikovane deklaracije, često nerazumljive oznake, bombastične poruke i slogani čine džunglu u kojoj se teško snalaze i najpažljiviji kupci.

Većina vlasnika, koji svoje pse hrane industrijskom hranom vode se devizom – što skuplje to bolje. Iako ova teza uglavnom stoji, treba imati na umu da prilikom izbora odgovarajuće hrane treba voditi računa o nizu faktora – starosti životinje, njegovom zdravlju, navikama, stepenu fizičke aktivnosti. Da bi se psu obezbedio pravilan obrok potrebno je i pažljivo tumačenje tablica koje govore o sastavu hrane koja se servira u činiju.

Hrana koja se prodaje u pet šopovima deli se na komercijalnu, hranu koja je najjeftinija na tržištu i koja zadovoljava osnovne potrebe ljubimca i kvalitetniju tzv. “premijum” hranu. Ove kategorije razlikuju se po procentu mesa u sebi. “Premijum” je boljeg kvaliteta što naravno nosi i nešto veću cenu. Na stepenici iznad jeste “suprepremijum” hrana, koja sadrži između 30 i 40 posto mesnog sadržaja. Ona u potpunosti zadovoljava sve potrebe psa za hranljivim sastojcima, vitaminima i mineralima.

Četvrtu grupu, koja je sam vrh pseće gastronomije, čini “ultrapremijum” hrana, koja po sastavu ima gotovo identične karakteristike kao i “superpremijum”. Osnovna razlika je u količini mesa, koji dostiže čak i 80 i više posto ukupne mase.

cute-puppy-with-food-dish_1

Sagovornica Portala Pas za vas Jasmina Barać, vlasnica Pet šopa “Mia” kaže  da skuplju, odnosno kvalitetniju hranu od jeftinije razlikuje količina mesa i žitarica, koje “pune” ostatak mase.

“Kod komercijalnih i “premijum” vrsta hrana obično se koristi kukuruzni gluten, dok je baza kvalitetnije hrane najčešće pirinač, koji je zdraviji, kvalitetniji i lakše razgradiv. Kukurzuzni gluten ne mogu da jedu svi ljubimci, jer se kod pojedinih pasa javljaju alergijske reakcije na ovu vrstu materije. Vrhunski obroci za pse nemaju u svom sastavu nikakve žitarice, ili su u minimalnom procentu”, napominje sagovornica.

Komplikovane deklaracije, često nerazumljive oznake, bombastične poruke i slogani čine džunglu u kojoj se teško snalaze i najpažljiviji kupci

Ističe da se za prozivodnju komercijalne hrane za pse najčešće koristi klanični otpad i meso koje nije za ljudsku upotrebu, kao i sirovine na nižim nivoima higijenske ispravnosti. U “premijum” dospeva kvalitetnije meso, obično ono koje se tokom obrade skida sa kostiju, a koriste se i sitniji komadi nastali tokom sečenja. Meso je baza najskupljih namirnica, s tim što u “superpremijum” ulazi zamrzavano, dok “ultrapermijum” čini sveže i čisto mesto stiglo direktno sa linije klanja.

“Osnovne informacije o hrani koju kupuju vlasnici pasa mogu da pronađu u deklaracijama, koje postoje na ambalažama svih prozivoda. Ključna stavka je popis ugljenih hidarata, proteina, masti, vitamina i minerala. Na njima je deo koji govori o tome šta je korišćeno u proizvodnji. Taj deo je veoma bitan jer su tu informacije o prisustvu mesa i procentu u ukupnoj masi hrane, ali i činjenice poput sadržine kostiju, koštanog brašna, vrste žitarica… Tu se krije i odgovor ima li u hrani za ljubimca ribljeg ulja, koje blagotvorno deluje na kvalitet i sjaj dlake životinje, ili pak više ili manje prikrivenih dodataka”, upozorava Jasnima.

U izboru hrane potrebno je obratiti pažnju na prisustvo konzervansa, emulgatora i poboljšivača ukusa, koji nisu zdravi za životinju. “Superpremijum” vrste hrane izbegavaju upotrebu ovih sastojaka, mada bez obzira na to treba proveriti ima li ove materije.

Svi proizvođači svoju hranu dele na više vrsta zavisno od uzrasta psa kome je namenjena i to je uglavnom jasno naznačeno na pakovanjima. Suština je u razlici u sastavu proteina, masti, kalcijuma, ali i odnosu kalcijuma i fosfora, što je posebno važno za mlade pse u čijoj su ishrani ovo obavezne stavke.

Tokom šetnje među rafovima treba obavezno utvrditi i količinu suve materije. To je važno zbog plaćanja, jer u masu proizvoda ulazi i procenat vode koji je sastavni deo hrane koja se kupuje. Količina vlage je bitna i zbog lakšeg poređenja sirovih proteina i masti kod različitih brendova, ali i kod konzervirane i suve hrane.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *