Kako ishrana utiče na raspoloženje vašeg psa?

Ishrana ima ogroman uticaj na zdravlje naših ljubimaca. Ali da li ste razmišljali o tome kako hrana može uticati na njihovo ponašanje,? Evo tri načina ishrane psa koji mogu direktno uticati na ponašanje vašeg psa.

1.  Koliko puta hraniti psa
Ovo pitanje postavljaju svi vlasnici pasa, jer većina vlasnika svoje pre hrane samo jednom dnevno, jer se to smatra standardnim režimom ishrane, a drigi ostave svom psu ceo dan hranu u činijici pase oni posluže kad god to požele. Ova drugi način poznat je i kao slobodan način ishrane, koji uglavnom preporučuje veterinar iz nekih razloga. Pitate se koji je bolji način? Evo odgovora: ni jedan ni drugi. Evo i zašto: “Razmislite samo kako biste se vi osećali da dobijate samo jedanput u 24 sata da jedete, verovatno veoma besno i razdražljivo. S druge strane zamislite situaciju da imate hranu non stop ispred sebe i da stalno nešto grickate, verovatno biste imali 100 kilograma i izgubili biste volju za šetnjom, kaže Nan Artur, stručnjak za ponašanje pasa i vlasnik centra za obuku pasa. Artur preporučuje da odraslog psa hranite dva do tri puta dnevno (manje porcije), jer je to zapravo i najbolji režim ishrane. Tada neće biti gladan i razdražljivali ni debeo, a ovaj način ishrane najbolje je kombinovati sa dužim šetnjama sa psom. Sve ovo dovodi do opšteg poboljšanja fizičke i psihičke kondicije psa.

ishrana

2. Sastojci u hrani za pse
I sastojci iz hrane za kućne ljubimce takođe mogu da utiču na ponašanje vašeg psa na različite načine. Ukoliko uzimate hranu sa masnim kiselinama DHA (dokosaheksenska kiselina), koja se ponekad dodaje u hranu za štence vaš pas će imati veće mentalne sposobnosti. Naime, dokazano je da DHA povećava mentalne sposobnosti kod štenaca i mačića, kaže dr Lori Hjuston. Takođe  prema rezultatima nekih studija gde su učestvovali štenci koji su jeli hranu sa ovim sastojkom i štenci koji nisu jeli ovu hranu, ustanovljeno je da je prvu grupu štenaca lakše dresirati. Određeni antioksidanti su takođe  “hrana za mozak” za starije pse. Na primer, niz studija koje su sprovedene na psima otkrile su da stariji psi koji su jeli granu bogatu antioksidantima mogu da nauče složene zadatke sa više uspeha od onih koji su bili na kontrolnoj dijeti. Rakođe dokazano je da su ovi psi duže živeli od pasa koji su dobijali samo jednom dnevno da jedu.

3. Nebalansirana dijeta 
Zdravstveni problemi koji mogu da proizilaze zbog npravilne ishrane psa je loše izbalansirana ishranu, koja može dovesti do mnoštva drugih ponašanja koji nisu svojstveni za životinje. Na primer, pas koji boluje od poremećaja urinarnog trakta izazvano dijetama (ishrana jednom dnevno) obično budu neuobičajeno razdražljivi, je osećaju nelagodnosti uzrokovane bolom dok mokre. “Telo je veoma kompleksan organ gde se dešavaju razne biohemijske reakcije”, objašnjava dr Kerri Maršal, šef veterinarske stanice u Trupanionu. Psima je potrebno više od 50 ključnih hranljivih materija svakodnevno kako bi bili zdravi i raspoloženi.

Konsultujte veterinara
Najbolji način da vaš pas bude srećan i zadovoljan jeste da ga vodite na redovne sistematske preglede i da porazgovarate o ponašanju vašeg psa. Svaka nagla promena raspoloženja kod ljubimca može ukazivati na neadekvatnu ishranu koja utiče kako na ponašanje tako i na zdravlje, a ti problemi se moraju odmah rešavati.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *