Kako i sa kojom četkom češljati psa?

Češljanje pasa je deo osnovne higijene i održavanja dlake. Nažalost, mnogi nisu dovoljno uporni ili su jednostavno lenji. Sa češljanjem treba početi što ranije, iako se svi štenci bune kada je češljanje u pitanju.
Važno je znati da je neredovno češljanje i šišanje najgore što se može dogoditi. Ukoliko se češljanje zanemari, dlaka vašeg ljubimca se pretvara u hrpu čvorova koji su po životinju vrlo neugodni a posebno nezdravi. Dlaka počinje imati neugodan i intenzivan miris, a često se javljaju i kožne bolesti.

Kako i sa kojom četkom češljati psa?
Čistoću dlake i kože najlakše je održavati svakodnevnim četkanjem. Pribor za održavanje dlake prvenstveno zavisi od rase psa. Četka ne sme biti od sintetičkog materijla, jer može izazvati alergije.

Češljevi se dele na obične četke, češljeve i ”pseće” rukavice. Češljevi mogu biti metalni ili plastični, a zubi moraju biti zaobljeni ili bojom zaštićenog vrha, kako ne bi povredili kožu i čupali dlaku. Svim rasama pasa potreban je češalj ređeg zuba, razmaka 2 mm. Psima finije  dlake i rasama koje su sklonije mršenju  dlake i stvaranju čvorova potreban je gušći češalj. Ređim češljem možemo razmrsiti čvorove i čuperke. Gušćim češljem raščešljava se dublji sloj i odstranjuje se mrtva dlaka. Dobar je i  češalj sa rotirajućim zubcima koji otpetljava čvoriće dlake, a da pri tom ne čupa i stvara neprijatan osećaj vašem ljubimcu.

Četka je pribor koji se vrlo često koristi u redovnom uređivanju i nezi dlake. Koristi se nakon češljanja češljem za završno uređivanje. Najbolja je četka od prave svinjske čekinje. Čekinje bi trebale biti dovoljno duge da kroz dlaku dosegnu  do kože.

cetkanje-kucnog-ljubimca
Za kratkodlake rase pasa dobre su kratke guste četke, kao i ”pseće”rukavicei gumene četke jer one na principu elektriciteta privlače dlaku i tako je uklanjaju. Prilikom češnjanja psa glatke dlake potrebno je pratiti smer rasta, počevši od glave i idući ka repu. Za dugodlake rase pasa, treba koristiti četke dugih i ređih čekinja umetnutih na gumenu osnovu. Posebno je važno dobro pročešljati predeo trbuha, unutrašnji deo nogu, kao i delove oko vrata i ušiju.

 

ŠIŠANJE

Šišanja takođe spada u deo osnovne higijene i održavanja dlake. Šišanjem se mrtva dlaka uklanja iz krzna, a rezultat šišanja je uredan i čist pas! Dlaka na leđima je deo tela koji nije naročito osetljiv, pa će većina pasa dozvoliti češljanje i tako održavanje dlake. Međutim, dlaka ispod pazuha, na stomaku i između jastučića na šapama često stvara probleme i vlasniku i psu. Šape su jako osjetljive i nakon nekog vremena, ta se dlaka pretvara u tvrdi grumen, pun kamenčića i travki, dolazi do povrede šape i šepanja. Redovno sređivanje šapa svakako je preventiva takvih problema.

milica er

 

KUPANJE
Sa kupanjem pasa može se početi već u uzrastu od 2-3 meseca. Pre samog kupanja treba pripremiti sve što je potrebno. Psa je potrebno dobro raščešljati jer zapetljana dlaka  ili još gore čvorovi znaju napraviti velike probleme kada se pokvase. Kupanje je najbolje obaviti u kadi, u zagrejanoj prostoriji i u toploj vodi. Dlaka se prvo dobro namoči, a zatim se šamponira. Ne treba koristiti  jake šampone. Potrebno je dva puta našamponirati i dva puta isprati psa.

Šampon se nanosi prvo na leđa, pa na trbuh, noge i rep. Veliku pažnju treba obratiti na delove oko očiju i ušiju jer su oni najosetljiviji na šampon. Dobro isperite vašeg psa! Nedovoljno isprana dlaka može iritirati i isušiti kožu. Dlaka se blago iscedi rukom a zatim se dobro obriše peškirom. Sledeće je sušenje. Prilikom sušenja ne zagrevajte predugo jedno isto mesto i ne sušite blizu kože. Fen postavite u prirodnom smeru kretanja dlake a možete istovremeno i koristiti četku. Tako možete formirati željenu frizuru i prilikom češljanja proveriti da li pas ima buve i krpelje ili neke kožne probleme.

kupanje 2

HIGIJENA ZUBA
Belo – žućkasta naslage na površini zuba predstavljaju bakterije koje napadaju desni i prouzrokuju njihovu upalu –  gingivitis. Prisustva ogromnog broja ovih bakterija u organizmu, može dovesti do ozbiljnih komplikacija: infekcije na srčanim zaliscima, oboljenja bubrega i jetre…
Najbolji način da se očuva higijena i zdravlje zuba je svakodnevno čišćenje zuba sa posebno oblikovanom četkicom za pse I posebnom pastom za zube koja je namenjena isključivo psima. Nikako ne koristiti zubnu pastu za ljude! Na ovaj način ćemo uklaniti sav kamenca sa površine zuba.

zubi pas

Postoje razločiti proizvodi koje psi rado žvaću i time mehanički čiste zube, a veterinar vam može preporučiti i posebnu vrstu hrane koja efikasno održava zube čistim i smanjuje stvaranje kamenca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *