Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako pravilno češljati psa?

Češljanje pasa je deo osnovne higijene i održavanja dlake. Nažalost, mnogi nisu dovoljno uporni ili su jednostavno lenji. Sa češljanjem treba početi što ranije, iako se svi štenci bune kada je češljanje u pitanju.

Važno je znati da je neredovno češljanje i šišanje najgore što se može dogoditi. Ukoliko se češljanje zanemari, dlaka vašeg ljubimca se pretvara u hrpu čvorova koji su po životinju vrlo neugodni a posebno nezdravi. Dlaka počinje imati neugodan i intenzivan miris, a često se javljaju i kožne bolesti.
Kako i čime češljati psa?
Čistoću dlake i kože najlakše je održavati svakodnevnim četkanjem. Pribor za održavanje dlake prvenstveno zavisi od rase psa. Četka ne sme biti od sintetičkog materijla, jer može izazvati alergije.

Češljevi se dele na obične četke, češljeve i ”pseće” rukavice. Češljevi mogu biti metalni ili plastični, a zubi moraju biti zaobljeni ili bojom zaštićenog vrha, kako ne bi povredili kožu i čupali dlaku. Svim rasama pasa potreban je češalj ređeg zuba, razmaka 2 mm. Psima finije  dlake i rasama koje su sklonije mršenju  dlake i stvaranju čvorova potreban je gušći češalj. Ređim češljem možemo razmrsiti čvorove i čuperke. Gušćim češljem raščešljava se dublji sloj i odstranjuje se mrtva dlaka. Dobar je i  češalj sa rotirajućim zubcima koji otpetljava čvoriće dlake, a da pri tom ne čupa i stvara neprijatan osećaj vašem ljubimcu.

Četka je pribor koji se vrlo često koristi u redovnom uređivanju i nezi dlake. Koristi se nakon češljanja češljem za završno uređivanje. Najbolja je četka od prave svinjske čekinje. Čekinje bi trebale biti dovoljno duge da kroz dlaku dosegnu  do kože.

Za kratkodlake rase pasa dobre su kratke guste četke, kao i ”pseće”rukavicei gumene četke jer one na principu elektriciteta privlače dlaku i tako je uklanjaju. Prilikom češnjanja psa glatke dlake potrebno je pratiti smer rasta, počevši od glave i idući ka repu. Za dugodlake rase pasa, treba koristiti četke dugih i ređih čekinja umetnutih na gumenu osnovu. Posebno je važno dobro pročešljati predeo trbuha, unutrašnji deo nogu, kao i delove oko vrata i ušiju.

nega1