Kako hranite pse: Granule ili prirodna hrana?

Da li ono što piše na džaku komercijalne hrane za pse može da zbuni kupca? Može, jer mnogi od nas ne znaju šta je psu zaista potrebno u ishrani.

Ovo neznanje koriste proizvođači komercijalne hrane i govore da je njihova hrana upravo to što je potrebno našem psu.

Iza živopisnih nalepnica i odličnog marketinga kompanija koje proizvode hranu za pse zapravo se nalazi industrijska mašinerija kojoj je bitniji profit od dobrobiti naših pasa.

Da li ste razmišljali da svog ljubimca, koji je do sada jeo dehidriranu hranu, prebacite na prirodnu ishranu? Neki veruju da je to daleko bolji, a ne retko i jeftiniji izbor za psa, iako ponekad oduzima vreme.

Ukoliko odlučite da prebacite psa na prirodnu ishranu ne treba da zaboravite šta bi jedan obrok trebalo da sadrži kako bi vaš pas dobijao sve što mu je potrebno.

– Meso treba da čini barem 70 odsto porcije
– U ostalih 30 odsto ulaze povrće, voće i žitarice
– Termička obrada mesa neka je što kraća. Ukoliko kuvate meso u vodi, iskoristite tu supu u obroku psa.
– Tvrdo povrće, koje je psima u svežem obliku nesvarljivo, najpraktičnije je narendati ili samleti, i, ukoliko je narendano, ubaciti na kraju kuvanja mesa na 2-3 minuta.
– Sokove koje povrće pusti sačuvajte i ubacite u obrok bez termičke obrade. Mleveno ubacite na samom kraju u topli obrok, nemojte ga kuvati.

– Zeleno lisnato povrće je dovoljno samleti. Peršun i srodne biljke, salatasti plodovi i sve ono meke struktrure ne treba termički obrađivati.

– Pirinač može da se skuva zajedno sa mesom. Isto vazi i za druge ugljene hidrate

– Dobra zamena za ove poznate ugljene hidrate jesu i sušene pahuljice od žitarica koje se kupuju u prodavnicama zdrave hrane (ovsene, ražene, ječmene…). Njih ubacite na kraju, one se ne kuvaju nego natapaju.

Kada hranite psa kuvanim obrocima, imajte u vidu da takva ishrana nije prirodna za psa, te da se kuvanjem gube vazni enzimi koje sveze meso sadrzi. Pokusajte svom psu sto cesce davati sveze junece kosti kako bi vezbao vilicu i cistio naslage sa zuba koje kuvana hrana moze da napravi.

Naručkao sam se i vreme je za sovku

Ukoliko je pas i ranije, uz industrijsku hranu povremeno dobijao nešto kuvano, ili sveže meso, prelazak je jednostavniji. Ukoliko je pas zdrav i bez problema gastrointestinalnog sistema, najverovatnije da sa nekim jednostavnijim svežim obrokom koji sadrži namirnice koje je ranije konzumirao, nećete imati problema. Kasnije samo dodajete nove namirnice, po malo i jednu po jednu dok pas ne navikne na sve.

Međutim, ukoliko je pas do sada bio samo na industrijskoj hrani, prilagodba bi mogla trajati nesto duze. Isto važi i za starije pse, pse sa digestivnim problemima ili oštećenog imuniteta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *