Kako dobar pas postane “opasan pas”?

Novo istraživanje Univerziteta u Bristolu kaže da agresivno ponašanje psa nema gotovo nikakve veze sa činjenicom koje je on rase.

 

Istraživanje je pokazalo da postoji mala korelacija između rase psa i vrste agresije, ali to svakako ne znači da su određene rase više ili manje agresivne. Srž problema agresivnosti treba tražiti u bivšim i sadašnjim vlasnicima psa!

Cezar Milan, najpoznatiji šaptač psima jednom prilikom izjavio je da je nepravda koja se već decenijama nanosi pit bulovima, jednaka genocidu.

Umesto da psima sudimo na osnovu njihove rase, zapitajmo se kakva je njihova „istorija vlasnika“, odnosno ko je o njima do tada brinuo. Praveći sledeće greške, vlasnici neretko pretvaraju dobre pse u loše…

Fizička agresija

Najočigledniji razlog zbog kojeg psi postaju agresivni je namerno, konstantno fizičko zlostavljanje od strane vlasnika. Kao i veliki broj životinja, pas reaguje ili uzvraćanjem ili pokušava da pobegne od napadača. Naravno, pas je u većini slučajeva vezan pa mu je onemogućemo , stoga uzvraća agresijom.

Ukoliko se čuvar psa često ponaša nasilno, pas može da nauči da su svi ljudi nasilni i da od svih mora da se brani.

Neadekvatna veterinarska nega

Psi ne mogu da se požale kada ih nešto boli, pa se može desiti da počnu da se ponašaju agresivno. Mogu da napadnu nedužnu osobu ili drugu životinju, iako one nisu uzrok bola. Pas to jednostavno ne razume.
Ukoliko je pas do tada bio miran i pitom, najbolje je odvesti ga veterinaru, jer pravi problem, odnosno bol, ne može biti očigledan.

Nedovoljno vežbe

Aktivnost je najbolja poslastica koju možete dati psu! Vlasnici često usled prekomernog posla i obaveza zaboravljaju koliko je psima važno da se „izmore“. Pomenućemo ponovo Cezara Milana koji je rekao da vežba sagoreva agresivnu energiju i čini pseći um spokojnim.

Ukoliko vlasnik zanemaruje odlaske u šetnju ne bi trebalo da se čudi ukoliko ljubimac postane nešto agresivniji.

Loša obuka

Pojedini dreseri forsiraju obuku uz tehnike koje mogu povrediti psa i izazvati njegovu agresivnu reakciju. Obuka ne sme biti stresna za psa, pa se mora isključiti svaki oblik nasilja, batina ili zastrašivanja.

Budite oprezni kome poveravate dresuru svog psa.

Stereotipi

Rase koje prate predrasude o agresivnosti uglavnom i sami vlasnici, tretiraju kao agresivne. Na primer, mladić koji želi da pokaže društvu da je „opasan“ nabaviće pit bula kako bi takav utisak i ostavljao. Nažalost, bez dodatnog informisanja tretiraće ga na način koji u psu generiše agresiju.

Ne kaže se uzalud da je pas ogledalo svog vlasnika…

Izvor: zivotinje.rs

Ostavite odgovor