Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako deluje akupunktura na psa

Da li akupunktura može biti primenjena na životinjama? Odgovor na ovo pitanje dobićete od veterinara koji je obučen za lečenje životinja tradicionalnim kineskim metodama.

Adekvatna primena ovih metoda, koje uključuju akupresuru, akupunkturu, kineske biljke i terapiju hranom, može biti integrisana u konvencionalne zapadnjačke metode lečenja, pošto neki aspekti ove dve perspektive mogu funkcionisati u sinergiji. Osim toga, integracijom ovih pristupa veterinar može da napravi evaluaciju stanja čitavog organizma životinje.

Akupunktura je pogodna za sva starosna doba i razliita stanja. Jedan od glavnih aspekata akupunkture predstavlja utvrđivanje i otklanjanje glavnih uzroka oboljenja,jer ova metoda može da redukuje kumulativni efekat hroničnih oboljenja. Pošto je većina zdravstvenih problema kod kućnih ljubimaca dijagnostifikovana u kasnijim stadijumima, od vitalnog je značaja pratiti bolest od samog početka ili je sprečiti.

Šta veterinarska akupunktura može učiniti za mog psa?

1. Stimuiše oslobađanje telesnih supstanci koje redukuju bol i sprečavaju zapaljenja.
2. Opušta mišiće na određenim tačkama i ostvaruje efekat oslobađanja bola, kako na toj tački, tako i u celom telu.
3. Poboljšava protok krvi kroz tkivo, oksidaciju i izbacivanje metaboličkog otpada i toksina.
4. Za razliku od lekova, akupunktura nema opasnost od neželjenih efekata.
5. Ne ometa funkciju medicinskih suplemenata, a bezbedna je za lečenje raznih vrsta bolesti.

Kako veterinarska akupunktura funkcioniše?

Cilj akupunkture je da navede telo da se samo izleči. Iz perspektive tradicionalne kineske veterinarske medicine, akupunktura pospešuje lečenje korigujući energetski disbalans tela. Akupunktura poboljšava cirkulaciju, stimuliše nervni sistem i oslobađa hormone koji ublažuju bol i sprečavaju zapaljenja.

Akupunktura podrazumeva ubadanje iglica u tkivo gde se susreću nervni čvorovi i krvni sudovi. Ovaj skup nervnih završetaka i krvotoka predstavlja glavne akupunkturalne tačke, koje su povezane po celom telu i kreiraju energetske kanale. Oni formiraju energetski protok koji struji kroz čitavo telo 24 sata dnevno.
Osim tretmana iglicama, akupunktura podrazumeva sledeće metode:

1. Akupresura
Pritiskanje akupunkturnih tačaka radi postiznja efekta slučnog onom sa iglicama. Ovo je dobra metoda za nepristupačne delove tela i ljubimce sa problematičnim ponašanjem, a primenjuje se i u slučajevima kada tretman iglicama nije dostupan.

2. Akvapunktura
Ubrizgavanje tečnosti (homeopatskih, rastvora vitamina B12 itd). Tečnost uzrokuje energetsku promenu vršeći pritisak na tkivo.

3. Lečenje zagrejanim biljem
Lečenju iglicama povremeno se dodaje i lečenje zagrejanim biljkama. Njihova toplota je posebno blagotvorna za starije ili životinje ili one sa hroničnim oboljenjima.

4. Elektrostimulacija
Puštanje struje kroz telo između igala zabodenih u akupunkturne tačke. Ova metoda opušta zgrčene mišiće i može da pomogne telu da ponovo uspostavi nervne impulse kada dođe do nervnog oštećenja.

5. Laser
Korišćenje laserske energije radi stimulacije akupunkturalnih tačaka. Većina lasera ne proizvodi veliku toplotu koja može naneti oštećenje koži ili krznu. Laseri su sjajni za akupunkturu bez igala, naročito kod pacijenata koji nisu tolerantni na ubode igala.

Dog-Acupuncture

Koja stanja akupunktura može da reguliše?

Veterinarska akupunktura može biti korišćena u lečenju različitih oboljenja, pre svega onih koja podrazumevaju zapaljenja i bolove.

Artritis
Artritis, ili zapaljenje zglobova, može se javiti u bilo kojem uzrastu i stvara niz fizioloških promena koje uzrokuju bol.

Degenerativna bolest zglobova
Ovo je viši stadijum artritisa, koji se javlja kada površina zglobova postane nepravilna, vodeći ka ograničenom spektru pokreta i jakim bolovima.

Trauma
Operacija, saobraćajne nesreće, borbe među životinjama i padovi su najčešći oblici traume koji zrokuju zapaljenja i bol.

Rak
Rak može da izazove otok tkiva ili uvećanje sistema organa, što rezultira bolovima, odsustvom apetita i letargijom.

Metabolička oboljenja
Disfunkcija bubrega i jetre, pankreasa, mačja hipertireoza, Adisonova bolest, hipotiroidizam i dijabetes izazivaju promene u energiji i apetitu.

Koja okolina je najbolja za akupunkturalni tretman?

Kućna poseta veterinara ublažava stres koji nastaje prilikom transporta životinje do ordinacije i nazad. Osim toga, veterinarske klinike su mesta na kojima životinja može biti izložena zaraznim bolestima, što se ne može dogoditi kada se tretman obavlja kod kuće.

Koliko često je mom ljubimcu potreban ovaj tretman?

Praksa je da se tretmani kod pasa i mačaka obavljaju češće, da bi se vremenom proredili. Za većinu pacijenata poželjno je obaviti jedan do tri tretmana nedeljno, tokom prvih nekoliko nedelja.

Efekti veterinarske akupunkture su kumulativne prirode, pa je konzistentan tretman bolji od jednokratnog.

Izvor: Petmd.com