Kako da izvadite krpelja

Krpeljima pogoduje toplo vreme sa čestom kišom, a kada se tome doda i visoka trava ne treba da vas iznenadi ako vaš pas “zaradi” krpelja.  Proleće i leto najpopularnija su godišnja doba za krpelje i oni predstavljaju problem za koji morate da budete spremni.

Ukoliko sena vaše ljubimca prikači preveliki broj krpelja, on može postati anemičan. Na svu sreću, postoje medicinski načini na koje možete da ga zaštitite kao i tehnike za njihovo uklanjanje.

Uobičajeni načini uklanjanja krpelja

Petrolejski gel, spaljivanje, smrzavanje i lak za nokte. Ovo je samo nekoliko narodskih metoda na koje većina pomisli kada ugleda krpelja. Nažalost, nijedan od njih ne radi i može da povredi vašeg psa.

„Ove tehnike nisu korisne. Problem je što sam često viđao samo telo krpelja ali ne i glavu, ona je ostala u koži životinje. I to je problem sa gelom i lakom za nokte. Ljudi misle da mogu da udave krpelja, ali glava ostaje na svom mestu“, tvrdi veterinar dr Olmen.

Tu jei spaljivanje, međutim, paljenje šibice u blizini ljubimca je poput igranja sa vatrom. Pas ima dlaku, ona će se zapaliti.

“Kada je korišćenje sprejeva za smrzavanje, ni to nije pametna ideja pošto većina vlasnika nije završila veterinu i nisu stručni. Mnogi od njih jednostavno preteruju u smrzavanju i tako mogu da naškode koži ljubimca”.

Najbolji način za uklanjanje krpelja

„Jednostavno ga uklonite uz pomoć pincete“, tvrdi Olmen.

Postoje pincete koje su posebno dizajnirane za uklanjanje krpelja.

Tehnika je jako bitna. Potrebno je razdvojiti kožu na mestu gde se nalazi krpelj. Potom ga uhvatite za telo i izvucite pažljivo tako da ne otkinete glavu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *