Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da stimulišete psa da uzima hranu koju mu nudite?

Psi uglavnom jedu ono na šta se naviknu. Većina pasa ne bira mnogo šta – bitno je da se nalazi u činiji, i da ga ima što više, i svakako nemaju nameru da se udalje dok ne oližu dno (dva puta) i ne provere da nije neka mrvica ispala na pod u blizini, pa čak i još jednom prošetaju do frižidera/šporeta/ostave, čisto da budu sigurni da ništa ne propuštaju.

Ali neki psi imaju mnogo istančaniji ukus i ne pada im na pamet da jedu šta god im se ponudi. Nekad je to sastavni deo karaktera psa, ali najčešće je krivica vlasnika koji uživa da svom ljubimcu sprema razne đakonije i nutka ga najukusnijim parčetom mesa. Šta će pas hteti da jede – to je samo stvar navike koju je stvorio kada je bio štene.

Psi malih rasa su češće izbirljivi nego oni krupniji. Takođe, psi koji potiču iz malih legala takođe imaju tu pre­dispoziciju, zato što nisu kao štenad osećala kompeticiju i morala da se nadmeću sa braćom i sestrama u borbi za najslasnije zalogaje. Štenad iz velikih legala retko post­aju probirljivi u ishrani.

Ako imate psa koji preterano bira šta će da jede, možete da imate i ozbiljan problem.

Šta ako jede samo najskuplju hranu? Šta ako jede samo kuvano, a Vi nemale vremena da tog dana stojite pored šporeta jer je iskrslo nešto neodložno i važno? Ako psu koji od­bija neku vrstu hrane dajete skupu šunku i poslastice, samo činite stvari gorim nego što jesu. Pre ili kasnije, ogladneće i moraće da jede to što ima.
Kako da stimulišete psa da uzima hranu koju mu nudite?

Fizička aktivnost: Psi uglavnom jedu sa većim apetitom posle neke fizičke aktivnosti – duže šetnje ili igre u parku. Zbog povećane potrebe organizma za energijom će početi da oseća glad, a onda se poslužiti sa onim što mu sipate u činiju.

Igra: Možete da nabavite neku od igračaka iz koje ispadaju komadići hrane (uglavnom granula) dok je pas juri i baca po stanu. Mukom zarađen zalogaj je uvek slađi.

Objasnite mu da se hrana ne baca. Spustite mu činiju sa hranom koju ste mu namenili i posle 10-15 minuta je sklonite, čak i ako je još uvek puna. Nemojte mu davati hranu u toku dana, pa pokušajte opet uveče, sve dok ne shvati da mora da jede ono što mu se nudi i kada mu se nudi

Izazivajte ga: pokažite mu hranu, naterajte ga da prati činiju ili, ako je to moguće, napravite loptice od hrane i bacajte ih psu. Biće mu zabavno da hvata hranu ili juri za njom.

Nemojte insistirati ako pas odbija samo jednu vrstu hrane, posebno ako se neobično ponaša dok je jede ili nakon što je pojede. Možda mu baš ta vrsta hrane ne odgovara. Možda je suviše tvrda, ili su granule suviše sitne. Ako pas povraća ili ima nekih drugih problema, očigledno je da mu treba promenlti jelovnik.
Ne treba ignorisati ni činjenicu da je promena apetita najčešći simptom nekog zdravstvenog problema. Pas koji je iznenada postao probirljiv ili počeo da odbija hranu je najverovatnije bolestan. Posebno treba da obratite pažnju ako imate štene, starog psa ili psa male rase, kod kojih je neophodna što brža veterinarska intervencija.