Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da sprijateljite psa i mačku

Imate psa, a želite i mačku i obrnuto. Međutim ne znate kako će oni reagovati jedno na drugo.

Kada čujete popularni izraz “žive kao pas i mačka”, ne možete a da ove reči ne shvatimo bukvalno.

Dakle, pre nego što postanete vlasnik psa i mačke i želite da čuvate ova dva ljubimca u istom prostoru, važno je sprijateljiti ih. U početku, sve zavisi od uzrasta i redosleda kojim su se pojavili.

Istina je da deca nađu zajednički jezik brže kada su još uvek veoma mala. Tako je i sa životinjama. Oni još uvek nisu shvatili da treba da budu neprijatelji, i zato doživljavaju sve okolo kao potencijalne prijatelje. Možda se prvi put kućni ljubimci malo plaše jedni od drugih, ali će se vremenom sprijateljiti.

Ukoliko već imate velikog i odraslog psa u kući, a želite da udomite mačku, neophodno je obezbediti joj bezbedan boravak u stanu. Najbolje je da kupite kućicu za mačku koja mora biti postavljena van domašaja psa. Prve nedelje uvek budite u blizini životinja kako bi sprečili moguću agresije i neprijatnosti.

Ako imate odraslu mačku, a želite štene psa, morate da znate da mačke nisu oduševljene saznanjem da novi likovi naseljavaju njihovu teritoriju. Nekoliko dana je bolje držati životinje u različitim sobama i dozvoliti im da se naviknu na ideju da oni sada moraju da žive zajedno. Ne zaboravite da psi velikih rasa brzo rastu i potrebno je opremiti mački mesto gde bi mogla da bude sama.

Ne zaboravite da posvećujete jednaku pažnju kućnim ljbimcima i istovremeno ih hranite.

Biti odgovoran za kućne ljubimce nije vrlo lak posao. Zato, pre nego što donesete konačnu odluku da imate dva kućna ljubimca, pravilno izvagajte razloge „za“ i “protiv” i odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja:

–  Da li ste sigurni da ćete moći da dajete istu količinu pažnje i ljubavi kućnim ljubimcima?

–  Da li ste spremni da uskladite vaš dnevni režim sa kućnim ljubimcima?

–  Da li će vaša porodica moći da vam pomogne?

–  Da li postoji odgovorna osoba koja može brinuti o životinjama u slučaju vašeg odlaska?