Kako da sprečite krađu psa

Sigurno mislite da je vaš ljubimac siguran dok se igra u ograđenom dvorištu ali nije! Nije siguran čak ni kada ga na minut ostavite ispred prodavnice, jer je sve više kradljivaca ljubimaca.

Prema statistikama, samo u SAD se ukrade 2 miliona ljubimaca, a American Kennel Club, organizacija koja prati krađe ljubimaca uz pomoć vesti i mušterija, objavila je da je zabeležen porast krađa ljubimaca od 31 odsto.

Nažalost ni u Srbiji nije bolja situacija, ako se uzme u obziv veličina jedne i druge zemlje.  Nažalost, ne postoje podaci o tome koliki broj kućnih ljubimaca se godišnje ukrade u Srbiji. Naime, Republički zavod za statistiku objavljuje svake godine u Biltenu pravosudnih statistika koliko osoba je prijavljeno, optuženo i osuđeno za krivično delo krađe, ali se pri tome ne navodi šta je u kom slučaju bilo ukradeno. Zbog toga se ovaj broj za naše prostore ne može precizno odrediti.

Ikap, svedoci smo da sve češće vlasnici pasa postavljaju slike svojih ljubimaca, gde pišu kako im je nestao pas. Takođe, svedoci smo da su sve češče i bandere izlepljene oglasima sa natpisom nestao pas, pronalazači sledi nagrada. Poslednji slučaj zabeležen je juče na FB grupi Izgubljeni-nađeni psi u Novom Sadu gde je vlasnica napisala kako je njen pas Don, star 3 godine, čipovan, nestao ispred prodavnice, dok sam pazarila.

Inače, da bi uopšte postojalo krivično delo krađe prema članu 203. Krivičnog zakonika Republike Srbije potrebno je da kod učinioca postoji motiv da sebi ili drugome pribavi protivpravnu imovinsku korist. To znači da učinilac želi da se krađom, u ovom slučaju psa ili mačke, na neki način obogati, a u tome najpre može uspeti ako ukradenu životinju preproda nekome na takozvanom crnom tržištu.

Zašto ljudi kradu ljubimce

Do krađe pasa i drugih ljubimaca dolazi iz brojnih razloga. Ponekada su lopovi motivisani zaradom. Čistokrvni psi i ljubimci sa posebnim veštinama najčešće se nalaze na meti lopova, ali čak i mešanci mogu biti žrtva krađe jer je preprodaja ljubimaca uobičajena pojava.

kradja-pasa

Kako da vaš ljubimac bude bezbedan

– Pojedine životinje su češće na meti lopova od drugih, tako da bi trebalo da budete na oprezu ako vaš pas potpada pod ovu grupu. Najveći broj krađa pasa predhodnih godina uključivao je jorkširske terijere, pomerance, bostonske terijere, maltezere i pudle.

Lopovi će se češće odlučiti na krađu velikih rasa pasa kao što su labrador retriver, pit bul i druge varijacije ove vrste.

Budite sigurni da vaš pas sve vreme nosi pločicu i ne puštajte ga sa povoca. S obzirom na to da se pločica i ogrlica vrlo lako mogu skinuti, pametno je čipovati vašeg ljubimca.

Sterilišite vašeg ljubimca pošto se onda neće desiti da nestane u potrazi za partnerom za parenje a ovo ujedno i smanje vrednost psa pri preprodaji.

Izbegavajte da ostavljate ljubimca samog u dvorištu. Ukoliko morate da ga ostavite bez nadzora, gledajte da otežate bilo kakav pokušaj krađe velikom ogradom i zaključanim vratima od dvorišta.

Nemojte ostavljati ljubimca samog ispred prodavnice. Ovo je uobičajeno za gradove, ali takvi psi su po pravilu dobro dresirani i može se desiti da poslušaju komandu lopova.

Ukoliko se potpuni stranac divi vašem psu, nemojte mu davati previše informacija o njegovom uzgoju, koliko košta ili gde živite. Ukoliko se ponudi da otkupi vašeg psa, naglasite da je sterilisan, čak i ako to nije slučaj.

Gledajte da pri ruci uvek imate sliku vašeg ljubimca kako bi u slučaju krađe mogli odmah da je pokažete ljudima.

Dan ukradenih ljubimaca 14. februar

Malo kome je poznato da se 14. februar ne obeležava samo kao Dan zaljubljenih, već i kao Dan ukradenih kućnih ljubimaca. Iako povod nije nimalo romantičan, ovaj dan predstavlja dobru priliku da se skrene pažnja svih vlasnika na opasnosti od krađe njihovih ljubimaca, na značaj čipovanja kao načina za pronalaženje ukradenih kućnih ljubimaca, kao i na pravne posledice koje pogađaju onoga ko ukrade tuđeg kućnog ljubimca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *