Kako da socijalizujete psa?

Kako biste najlakše i najkvalitetnije vaspitali, tačnije socijalizovali svog ljubimca, prva i početna stvar koju morate da uradite je da naučite svog ljubimca da Vas sluša. Ovo se najlakše postiže skretanjem pažnje.

 

U nastavku ovog teksta našim savetima iz ličnog iskustva, pomoćićemo  Vam da i Vi imate vaspitanog i dresiranog psa. Budete li se pridržavali naših saveta, verujemo da ćete u tome i uspeti.

 

Od malih nogu, od dana kada on postane Vaš ljubimac, kada krene sa Vama da deli životni prostor i da se prilagođava Vašim potrebama i načinu života, kreće se sa oblikovanjem njegove ličnosti. Prema psu se treba ophoditi odlučno, ali ne prestrogo. Isuviše strog pristup, preplašiće psa pa tako on kasnije neće biti u stanju da sa lakoćom savlada radnje koje se od njega budu zahtevale. Suprotno tome, ukoliko ste isuviše blagi prema njemu, neće Vas doživljavati kao autoritet što će naravno da bude problem kasnije, pogotovo sa rasama koje odlikuje jak karakter.

vlasnik-i-pas-300x300

 

Zato je u samom startu, prilikom odabira određene rase kao kućnog ljubimca, veoma važno da ste upoznati sa karakteristikama i odlikama te rase. Mnogi prave grešku kada biraju psa na osnovu njegovog izgleda koji ne mora,m i u većini slučajeva i nije u skladu sa njegovim karakterom i potrebama.

 

Na samom početku najbolje bi bilo da sebi  postavite sledećih nekoliko pitanja:

 

  • – Da li sa njim provodite dovoljno vremena u toku dana?
  • – Da li ima odgovarajući životni prostor?
  • – Da li mu je obezbeđena adekvatna nega i ishrana?
  • – Da li ste psu obezbedili redovne dnevne aktivnosti koje podrazumevaju  šetnju od barem sat vremena?

 

DRESURA  (obuhvata dva dela)

 

Prvi je predresura sa kojom se počinje sa navršenih četiri meseca života i koja podrazumeva osnovne vežbe poslušnosti kao što su : kretanje uz nogu vlasnika, sedi, daj šapu…..a potom i drugi deo,dresura sa kojom je najbolje početi sa napunjenih godinu dana, jer je tada pas u stanju da razume i izvršava ono što se od njega zahteva.Za početak, naučite kako psu držati pažnju.

 

Veoma je važno da obogatite život svog psa. Redovne šetnje, istrčavanje, sportske aktivnosti, lopta, frizbi i slično, neverovatno će uticati, tačnije formirati karakter Vašeg psa.

 

Psi koji su zapostavljeni, nemaju svakodnevni kontakt sa ljudima i drugim psima, psi koji žive u skučenom prostoru, većinu vremena provode sami zatvoreni u kavezima, trče bezglavo, laju na svakog prolaznika, proveravaju šta se dešava sa druge strane ograde, imaju problem sa pažnjom i zato je za njih svaka novonastala promena u okruženju velika novost i kada im u tim trenutcima izdate naredbu, neće je izvrštiti jer će njihova pažnja i interesovanje biti usmereni ka drugim, njima zanimljivijim stvarima. Prema tome, pas kojem se posvećuje dovoljno pažnje, vremena i ljubavi, koji dobija dnevne zadatke od strane svoga vlasnika, postaće smireniji i njega gore navedene situacije neće više zanimati. Pažnja će mu biti usmerena na aktivnosti i zadatke u njegovom okruženju, tj dvorištu.

 

Jako je važno da skretanje pažnje bude efektivno i da zvuk za koji se odlučite da ce Vam koristiti za skretanje pažnje svom ljubimcu bude neka reč, gest, pucketanje prstima ili udaranje dlanom o dlan. To treba često da ponavljate kako bi psu dali do znanja da kada čuje taj zvuk ili vidi određeni gest, svu svoju pažnju usmeri ka Vama kako biste mu Vi izdali naredbu ili komandu.

 

Njegov pogled treba da je usmeren ka Vama, da stoji u stavu, položaju slušanja, sa naćuljenim ušima mašući repom. Tek kada je pas zauzeo ovaj stav, tek tada se izdaje naredba koju će on bez problema da izvrši. Kako biste najlakše naučili svog psa na ovu vežbu tačnije komandu, istu ponavljajte nekoliko puta u toku dana, sa istim vremenskim razmacima između dva ponavljanja. Ne treba ni preterivati i veoma često je ponavljati u toku dana, jer će tada pas da izgubi interesovanje i vežba neće uroditi plodom. Naravno, svaki put kada je pravilno izvrši, nagradite ga ili keksićem ili mu recite BRAVO, dodirnite ga, potapšite  po telu.

 

I još jednom da napomenemo, da ukoliko ste dobro upoznati sa osobinama i potrebama rase koju imate kao kućnog ljubimca, mnogo ćete ga lakše  socijalizovati i dresirati.

Izvor: Tvoj ljubimac

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *