Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da se pravilno upoznate s psom

Ako ste ljubitelj pasa, verovatno padate u iskušenje da gnjavite svaku slatku kucu koju sretnete na ulici. Mnogima od njih se to neće dopasti, čak i u slučaju da su suviše fine da vam na to skrenu pažnju.

Naime, postoji pravi i postoji pogrešan način da se upoznate s psom, a ako želite da ostavite dobar utisak, ovo su neke stvari o kojima treba da vodite računa.

Priđite prvo vlasniku, onda i psu

Kad vidite psa kog želite da upoznate ili prvi put vidite novog psa vašeg prijatelja, priđite njegovom staratelju, a ne njemu. Pas će pratiti kako njegov najbolji prijatelj reaguje na vas i velike su šanse da će posle toga i prema vama biti prijateljski nastrojen. Osim toga, pristojno je upitati nekoga da li možete da se upoznate s njegovim psom.

Stanite jedno pored drugog

Umesto da idete pravo ka psu, stanite pokraj njegovog staratelja i pustite psa da vam sam priđe. U priloženom video-snimku možete videti kako se to radi.

Izbegavajte kontakt očima

Direktan pogled psima može delovati preteće, pa je najbolji način da pronađete neku neutralnu tačku kako biste se fokusirali – recimo, grudi psa.

Pustite ih da njuškaju

Prinesite zatvorenu šaku psu i dozvolite mu da je onjuši. Zatvorena šaka psu deluje manje preteće. Ako je pas onjuši i izgleda kao da vas prihvata, onda verovatno možete i da ga pomilujete po leđima ili vratu, što će bolje prihvatiti nego mažnju po glavi ili repu. Ako pas ustukne kad pokušate da mu priđete, to je jasan znak da treba da se zaustavite. Ma koliko vam se pas dopadao, u njegovom je interesu da se pozdravite i produžite dalje. Takođe, imajte u vidu da vas mnogi psi, koji deluju kao da im prija vaša pažnja, zapravo samo tolerišu.

Čak vas i sopstveni pas može gricnuti, ako insistirate na maženju, onda kada pas nije raspoložen za to. Ovo su jasni znaci da treba da ga ostavite na miru.

Podvijen rep: Ako pas drži podvijen rep, to je uglavnom znak straha i potčinjenosti. Ako je rep krut i sporo se pomera, to je znak da je pas na oprezu, a ne da je srećan što vas vidi.

Pozicija ušiju: Ako su uši psa uzdignute i okrenute napred, moguće je da su zainteresovani za vas, ali je isto tako verovatno i da su agresivni. Kada su mu uši spuštene i slepljene uz glavu, to je znak straha i potčinjenosti.

Pogled sa strane: Ako pas pokazuje beonjaču, to je znak stresa.

Inače, ako imate susret sa suviše razdraganim psom, poslušajte savet koji važi podjednako dobro i za susret sa agresivnim psima.

Podignite ruke i savijte ih u laktovima uspravno stojeći, a zatim pogledajte naniže i ostanite mirni deset sekundi. Pas bi trebalo da prestane da skače i “luduje”.

Izvor:B92