Kako da se izborite sa linjanjem pasa

Psi se linjaju tokom cele godine, neki manje neki više, a gubitak dlake je najjači u jesen i rano proleće. Ovaj proces može da traje od četiri do šest nedelja, sve zavisi od rase. 

Međutim, to je karakteristično za životinje koje borave u dvorištu. Ako su vaši ljubimci u kući, onda se situacija menja. Kućni ljubimci se linjaju tokom čitave godine, manje, ali kontinuirano.

Postoje rase pasa koje se linjaju manje, kao što su pudla i maltezer, i rase koje se dosta linjaju kao samojedi ili ovčarski psi. I sada kada znate da linjanje ništa drugo do odbacivanje mrtve dlake u kojoj ima mnogo prašine i parazita, četku u ruke da biste pomogli vašem psu.

Učinite četkanje događajem na dnevnoj bazi. Ako svog ljubimca četkate svaki dan, manje je verovatnoća da će se krzno gomilati na kauču ili tepihu. Raspored ne treba da bude strogo određen. Ako pas ima kratku dlaku, četkanje traje kraće, dovoljno je i 10 minuta, a za dugodlake rase morate da odvojite malo više vremena.

Nekim rasam dlaka može da opada u pramenovima, a ispod se već nazire nova, dok je kod drugih vrsta, uglavnom kratkodlakih, opadanje ravnomerno.

Zdravo linjanje označava odbacivanje mrtve dlake, a krzno nakon ovog procesa mora da ostane sjajno.

Evo kako možete da ublažite linjanje:

1. Ishrana

Pseća hrana ima veliku ulogu po pitanju krzna vašeg psa. Ako pas ne dobija odgovarajuću hranu, to može da doprinese povećanom opadanju dlake. Potražite hranu koja na popisu namirnica ima meso kao prvi sastojak. To ne samo da će doprineti izgledu i zdravlju dlake već i celokupnom zdravlju. Takođe, dodajte kašiku lanenog ili maslinovog ulja u pseće obroke. To može da ublaži upale kože, nastajanje peruti i da učini njegovu dlaku sjajnom.

2. Okruženje

Preterano opadanje dlake može da bude i pokazatelj stresa. Zato kuci obezbedite prostor gde može da se osami. Ako hoćete, na prekrivač na kome spava kapnite par kapi lavande, jer njen miris umiruje ljude, ali i pse.

Izvor: Srbija Danas

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *