Kako da se bezbedno rekreirate sa svojim psom?

Ukoliko želite da trčite sa vašim psom preporuka je da se uvek i vi i pas zagrejete. Osim zagrevanja, važno je da pas obavi veliku nuždu kako ne biste stalno morali da zastajkujete.  Zato je kesa za sakupljanje izmeta obavezan deo opreme ako trčite sa psom.

Treba paziti da pas ne jede barem tri sata pre i sat vremena nakon trčnja. Pas mora biti zdrav, a posebnu pažnju treba posvetiti nezi noktiju i jastučića na šapama upravo zbog podlagođavanja na teren po koejm trčite.

U gradskim sredinama to je najčešće asfalt, pa treba posebno paziti jer psi trče bosi, nemaju patike koje ublažavaju udarce i povećavaju grip sa podlogom.

foto: mensfitness.com

I za njih je bolje da trče po makadamu, a naravno da su trail staze ono najbolje i najprirodnije.

U periodu navikavanja na uporedno trčanje sa vlasnikom može se koristiti običan povodac koji držite u rukama, što značajno otežava trčanje. Kada se pas navikne na trčanje i zna da ne sme naglo da vas vuče, bolje je koristiti povodac koji je vezan vlasniku oko pojasa kako bi ruke bile slobodne.

Trčanje se ne preporučuje pre nego što je kostur psa u potpunosti razvijen, što zavisi od veličine psa i njegovog uzrasta.

Ako planirate jednog dana da trčite sa psom, a on je sada štene, bitno je da ga naučite da ide na povocu. Nije uvek jednostavno, posebno se svašta događa u početku dok se i čovek i pas navikavaju da trče zajedno.

Zbog navikavanja na ljude i pse, psa treba dok je štene voditi u šetnje tamo gde ima ljudi i drugih pasa  kako bi se navikao da ne može da skače kočiti u krilo svakom prolazniku i da ne može sa svakim psom na ulici da se njuška.

Kada savladate sve ove tehnike, moćićete i vi i vaš pas da uživate u trčanju i druženju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *