Kako da psa dovedete u dobru formu

Važno je da tokom jesenjih i zimskih dana psa održite u formi. Iako su dani kraći i hladniji, svakodnevne šetnje, trčanje ili jednostavno igranje u parku, mogu na duge staze pružiti ogromnu korist vašem psu. Pročitajte nekoliko saveta kako da psa dovedete u dobru formu.

Redovne vežbe zaista imaju mnogo koristi na zdravlje vašeg psa. Aktivni psi imaju brži metabolizam, manje jedu i imaju manje problema s telesnom temperaturom. Redovnim vežbanjem ne samo da će pas biti u formi, već će se njegova energija preusmeriti na nešto korisno, umesto potencijalnog uništavanja nameštaja ili vaših ličnih stvari.

Savetujte se s veterinarom

Vežbe koje će vaš ljubimac izvoditi moraju biti pažljivo odabrane prema starosti, rasi i njegovom opštem zdravlju, piše “Životinje.rs”. Kod mladih pasa uzrasta između šest i 18 meseci i ovčara, lovačkih pasa i terijera, potreba za svakodnevnim vežbanjem je verovatno veća. Ipak, ukoliko je pas star, previše mlad ili bolestan treba izbegavati naporno vežbanje.

Važno je pratiti mogućnosti i ograničenja ljubimca. Ako primetite da pas zaostaje ili se muči, odustanite od vežbanja za taj dan i sledeći put smanjite tempo ili skratite vežbanje. Pametno je, takođe, postepeno tokom nekoliko nedelja dovesti psa do intenziteta vežbanja koji želite. Vremenske prilike takođe mogu biti nepovoljne – nemojte forsirati psa ako je napolju izrazito sparno, vruće ili hladno. Nemojte zaboraviti da se često odmarate.

lisce-pas

Aktivirajte se

Prvo pronađite fizičku aktivnost koja najviše odgovara vašem ljubimcu i vama. Istražite šta vama i vašem psu najviše odgovara: hodanje, trčanje, bacanje štapa i vraćanje, plivanje, igra s drugim psima ili učenje trikova za nagradu.

Osmislite plan
Zadatak je na vama i vašem veterinaru da smislite šta je najbolje za vašeg ljubimca, prateći njegove potrebe, mogućnosti i zdravstveno stanje. Vrlo je važno da svakodnevno šetate svog psa.

Niskokalorične poslastice

Ako vaš pas najviše voli da izvodi trikove, niskokalorične nagrade dovešće ga do savršenstva. To mogu biti: komadići šargarepe, komadići banane, jabuke, kruške ili dinje, grašak, komadi kuvanog mesa, kupovne niskokalorične poslastice, kokice (bez putera, ulja i soli).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *