Kako da pripremite psa za vaterinara

Čim se približe ordinaciji, kućni ljubimci počinju da se ponašaju kao deca koja kod doktora primaju injekciju. Uobičajeni prizor kod veterinara su štenci pristigli zbog kontrole ili vakcinacije koji laju ukopani u mestu i gazde koje ih na silu uvlače unutra ili mace koje neće da izađu iz svojih boksova. Kućni ljubimci ne vole da idu kod veterinara. Evo nekoliko saveta kako da poseta “čika doci” prođe što bezbolnije – i za vas i za vašeg četvoronošca.

Pronađite slobodno vreme

Za odlazak kod doktora za životinje izaberite dan u kome nemate mnogo obaveza. Ne žurite, svom ljubimcu pružite svu pažnju koju traži. Ukoliko žurite, napeti ste i vučete ga za povodac ne bi li što pre završili, vaš kućni ljubimac će osetiti stres, emocije ćete preneti na njega i postaće još nervozniji.

Ne menjajte mu svakodnevnu rutinu

Nove stvari uznemiravaju životinje. Zato se pridržavajte rutine. Na primer, boks u kome ga nosite ili vožnja automobilom trebalo bi da budu uobičajene stvari koje on koristi svakodnevno. Ako se vaša maca i kod kuće odmara u svojoj nosiljci, tog dana kada ste planirali da je odvedete kod veterinara će u nju ući bez problema. Isto se odnosi i na psa. Ako je navikao da svakoga dana u šetnji bar na kratko nosi brnjicu, a kada mu je skinete nagradite ga keksom, on će je povezivati sa osećajem zadovoljstva, pa kada mu je stavite pre odlaska kod doktora neće se protiviti.

Vet-Check-1

Svratite kod doktora samo zbog pozdrava

Važno je da vaš pas ne povezuje ulicu u kojoj se nalazi veterinar samo sa neprijatnim posetama. Ako napravite takvu grešku, čim ga uvedete u taj kvart on će pokušati da pobegne. Savet je da povremeno prošetate tom ulicom, koja će ljubimcu postati poznata i koju će povezivati sa lepim iskustvima. Važno je i da se pas ili mačka sprijatelje sa doktorom. Povremeno svratite do njega samo da bi ga pozdravili. Na taj način doktor će za ljubimca postati kao član porodice.

Ne čekajte dugo u čekaonici

Dug red u čekaonici? Bolje izađite. Ako vaš pas provede mnogo vremena u prostoriji sa drugim nervoznim životinjama, postaće razdražen. Bolje ga izvedite ispred ordinacije i tu sačekajte red. Tako ćete mu skrenuti pažnju.

Dajte mu vreme da se povrati

Okončana poseta, a vaš pas ili mačka su klonuli zbog primljene vakcine ili zbog pretrpljenog straha. Ne terajte ga da se igra. Više mu odgovara da bude miran dok se ne oporavi. Kada se vi i vaša maca vratite kući, njenu korpu postavite u miran ugao kuće gde će se osetiti sigurna i pustite je da odrema. Ostavite joj pored malo vode i hrane, ali ne brinite ukoliko taj dan ne stavi ništa u usta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *