Kako da prepoznate žuljeve kod psa?

Verovatno vam zvuči nemoguće, a da li znate da i vaš pas može da dobije žuljeve. Evo koji su simptomi i kako se leči

Žuljevi ili kalusi, nastaju na koži na onim mestima gde se neposredno ispod kože nalazi kost pa dolazi do pritiska na kožu. Kod pasa su takva mesta laktovi i kukovi. Posebno su osetljivi psi velikih rasa zbog svoje telesne težine i oni psi koji moraju da leže na tvrdoj podlozi (cement, cigle, drvo).

Kalusi su obično okrugli, to su mesta bez dlake, a na njima nalazimo hiperkeratotičnu kožu. Boja kože na tim mestima je obično siva i na dodir hrapava.

Kratkodlaki psi su skloniji od dugodlakih, jer dlaka služi i kao svojevrstan jastučić. Kod mnogih odraslih pasa kalusi če se razviti u različitom stepenu, jer oni nastaju kao način odbrane organizma.

Naime, kod pritiska koji nastane na koži kada pas leži, kompromitovana je lokalna cirkulacija u koži, pa se organizam brani na taj način da “podeblja” kožu. Vlasnici pasla često potraže pomoć veterinara zbog žuljeva misleći da se radi o gljivičnoj bolesti jer su promene okrugle i bez dlake. Ipak, većina kalusa je bezopasna i ne zahteva nikakvu terapiju.

Kada kalus postane hiperplastičan, inficiran ili upaljen onda je lečenje neophodno. Prvo je potrebno insistirati na tome da pas leži na mekoj podlozi što ponekad nije izvodljivo. Jednostavo-imate tvrdoglavog psa koji se baca na pločice i neće da leži nigde drugde. U tom slučaju potrebno je napraviti zaštitu za laktove u obliku “čizmica” koje pas mora nositi po kući.

Zbog toga što je tkivo stalno ispostavljeno ponovnoj traumi javlja se opasnost od ranjavanja i sekundarne infekcije, a u tom slučaju potrebna je i antibiotska terapija. U ekstremnim slučajevima kada su kalusi jako veliki moramo ih hirurški odstraniti. Nakon toga potrebna je velika njega, jer se na tom mestu koža stalno pomera, pa se često desi da rana dehiscira.

Jedno od stanja koje nastaje iz istih razloga kao i kalus je higrom – u podkožju se nakupi tečnost, što svakako zahteva posetu veterinaru.

U težim slučajevima dolazi do sekundarne infekcije bakterijama. Tada koža postane crvena i iz samog kalusa izlazi gnoj. Ovakve komplikacije srećemo kod velikih, kratkodlakih pasa kao što su nemačka doga, bokeri, dobermani. Kod manjih pasa kalus se nekada formira iznad grudne kosti (jazavčari) pa i tom mestu treba posvetiti posebnu pažnju.

Najvažnija je, kao i kod mnogih drugih stvari, preventiva odnosno pazite da je ležaj mek, redovno kontrolišite kožu vašeg psa pa ćete sigurno izbeći komplikacije. Žuljevi će možda svejedno nastati jer ne možete paziti na psa 24 sata dnevno, ali će biti mali i bez ozbiljnih posledica.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *