Kako da prepoznate depresiju kod psa

Kako bi ukazali na problem i ponudili vlasnicima rešenje, naučnici su nedavno objavili listu simptoma na osnovu kojih se mogu prepoznati prvi znakovi depresije, koja se, baš kao i kod ljudi, može izlečiti.

Problemi sa ishranom

Ukoliko su tužni zbog gubitka drage osobe, smrti druge životinje sa kojom su odrasli ili zbog velike promene, kao što je promena životnog prostora ili nagla promena klime, prvi i najčešći simptom jeste drastično smanjen apetit, jer depresivni ljubimci jedu ređe i količinski mnogo manje nego inače. Takođe, dešava se i da odbijaju vodu, ali se usled tuge i potištenosti mogu i naglo ugojiti, pa je o svakoj promeni u načinu ishrane potrebno konsultovati veterinara.

Kad se mace zapuste

Iako su mačke poznate kao najveće čistunice u svetu životinja, ukoliko su anksiozne, tužne i depresivne, mogu potpuno prestati da se kupaju i održavaju ličnu higijenu. Naravno, reakcija na nezadovoljstvo može biti i potpuno suprotna, pa se dešavalo da se mačke toliko kupaju da izazovu infekciju kože zbog iritacije.

 

Destrukcija i samovolja

Ukoliko pas ili mačka grebu i uništavaju stvari po kući, to takođe može biti znak prikrivenog nezadovoljstva i stresa, baš kao i odbijanje da obavljaju nuždu na mestima na kojima to obično čine.

 

Uspavani lepotani

Jasni znaci bolesti mogu biti i letargija, spavanje koje traje duže nego obično, skrivanje i povlačenje u sebe, kao i prenaglašen strah od napuštanja, koji se manifestuje tako što ljubimac više ne želi da ostaje sam kod kuće.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *