Kako da prepoznate da vaš pas polako stari

Generalno, psi dobro podnose starost, sporo menjaju morfologiju i izgled. Promene u ponašanju su iznenadjujuće – manja želja za igrom, letargičnost, depresija, bezvoljan odlazak u šetnju, noćno mokrenje su promene koje prate starost. Neki psi osede po celom telu a neki samo po glavi, dlaka mu opada na pojedinim mestima, kalusi mogu da se pojave na potkolenicama i na kolenima. Ponekad na koži izbijaju male bubuljice ili ciste.

U starosti pasa najčešće stradaju oči. Na zubima se pojavljuje kamenac, desni postaju ogolele što može često da uzrokuje ispadanje zuba. Javlja se hronični kašalj i često je dah neprijatan. Psi nisi podložani infarktu, mada oko desete godine života otkrivaju se srčane smete, simptomi koje imaju su zadihanost, kašalj i zamor pri naporu. Oboljenje jetre ili bubrega često se javljaju kod ostarele životinje. Pas počinje da povraća, ima dijareje i povećanu žedj. Učestalo mokrenje nije uvek dokaz dobrog funkcionisanja bubrega zato se preporučuje da se vrši analiza krvi i mokreće.

stari pas1

Kad godine učine svoje, pas koji je bio hitar, dobar u lovu, vrstan čuvar kuće, postaje trom, bolešljiv, slabog vida i sluha. Dlaka mu sedi, naročito oko očiju, ušiju i njuške, a gubi i na telesnoj masi. Starost mu teško pada, pa vlasnik svom ljubimcu treba da pomogne da što lakše podnese poslednje dane života.

Gubljenje u masi je najčešće posledica oslabljenog rada jetre i drugih unutrašnjih organa, koji više ne mogu da iskoriste sve hranljive sastojke kao ranije. Interesantno je da pas ne gubi apetit, čak je i pojačan, kao i žeđ.

Kod starijih pasa, češće nego kod mlađih, dolazi i do akutnog otkazivanja bubrega i jetre. Znaci da bubrezi nisu u redu su otežano mokrenje, apatičnost, odbijanje hrane, bol u stomaku, neprijatan zadah iz usta. Otkazivanje jetre prepoznaje se po visokoj temperaturi, apatičnosti, gubljenju apetita, bolovima u trbuhu, povraćanju, znacima žutice, tamnoj mokraći i bledom izmetu. Tada treba potražiti pomoć veterinara.

Starenjem se javljaju i problemi s varenjem. Tumor na čmaru ili uveđanje prostate nisu retke pojave i u takvim slučajevima može da dođe ili do dugotrajnog zatvora ili do gubitka kontrole nad radom creva, kao i do nekontrolisanog mokrenja. Tada je neophodno potražiti pomoć veterinara. Takve tegobe, međutim, mogu samo da se ublaže, ali ne i izleče. U starijih pasa javlja se i povećano taloženje kamenca na zubima, koji je potrebno redovno da se uklanja da ne bi došlo do upale desni i otežanog žvakanja.

Sluh i vid starih pasa oslabe, pa kada se to primeti s njima treba obazrivo postupati. Treba povesti računa o tome da se ne prepadne nekim naglim i jakim zvukom, kao što je iznenadno uključivanje kućnih aparata, usisivača i slično. Takođe nije preporučljivo da se menja raspored nameštaja po kući, jer je pas na njega navikao. Iako ne vidi dobro.

Kod dugačkih pasmina javljaju se problemi s okoštavanjem kičmenih pršljenova, a veće i teške pasmine mogu u poznim godinama da obole od artritisa u pojedinim zglobovima i da im to u velikoj meri oteža kretanje. Veterinar može da propiše sredstva protiv bolova, koja će psu olakšati život.

Ako pas pati od neke neizlečive bolesti, uz saglasnost vlasnika, veterinar se može odlučiti da primeni eutanaziju. Bezbolan i brz čin koji se sprovodi u dve faze, najpre injekcija za uspavljivanje psa, nakon toga ona koja će je usmrtiti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *