Kako da pravilno hranite vašeg psa

Psi nisu isključivi mesojedi, a njihov digestivni aparat je jednostavan. Vreme od unošenja hrane u želudac do izbacivanja napolje, odnosno svarljivost je između 24-36 časova. Inače, veoma je važna dnevna količina izmeta (na to treba obratiti posebnu pažnju), jer ukazuje na dobru ili lošu svarljivost, a time na kvalitetnu ili nekvalitetnu ishranu. U svakom slučaju, ta količina ne bi trebalo da bude veća od količine unete hrane.

Kada kupuju gotovu hranu, uzgajivači i vlasnici obično prvo obraćaju pažnju na postojeći procenat proteina. Međutim, mnogo važnije od visokog procenta je da su ti proteini kvalitetni. «Dobri» proteini se dobijaju od crvenog mesa ili ribe, a «loši »od žila, tetiva ili nekvalitetnijih delova mesa.

Način ishrane će, pre svega, da zavisi od toga da li imate štene, mladog psa u razvoju, radnog psa, starog ili psa priplodnjaka, izložbenog psa ili skotnu kuju. Za početak odlučite da li ćete sami da pripremate izbalansiranu hranu, ili ćete prednost dati gotovoj hrani za pse.

granule

Ishrana štenca

Na našem tržištu je u ponudi veliki izbor gotove hrane namenjene štenadi (obično sa oznakom JUNIOR). Psiće je potrebno više puta hraniti tokom dana. Sa dva meseca starosti, štene treba da ima četiri obroka dnevno. Sa četiri, pet meseci, broj obroka se smanjuje na tri dnevno, ali se povećava količina. Sa šest meseseci, štenci jedu dva puta dnevno, da bi oko devetog meseca trebalo da se uobroče i da jedu jednom dnevno, po mogućnosti u istom vremenskom intervalu.

Ishrana odraslog psa

Hrana za odrasle pse – klasifikuje se prema veličini psa, pa tako postoje oznake small (za malog psa), «medium» (za psa srednje veličine) i «large» (za one preko 25 kilograma telesne mase).

Na tržištu može da se pronađe i SENIOR – hrana za pse preko sedam godina starosti, koji imaju potrebu za drugačije izbalansiranom hranom, u skladu sa njihovim godinama.

Važne su količine

Ako ste se odlučili za gotovu hranu, držite se količina koje su propisane na tabeli ambalaže (obično po starosti i kilaži psa). Gotovu hranu možete da dajete natopljenu ili suvu, ali morate da vodite računa da je posuda sa svežom vodom uvek u blizini. Ne zaboravite da ishrana psa mora da pokrije sve njegove potrebe, kako bi vaš ljubimac u svim fazama životnog ciklusa bio zdrav i vitalan. Tako ćete sa puno ljubavi i što manje zdravstvenih problema da uživate jedno u drugom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *