Kako da pomognete psu ako ima loš zadah

Čak i vlasnici koji apsolutno obožavaju svoje pse ponekad ne mogu podneti njihov zadah. Smrad iz usta nije dobar znak i upućuje na želudačne ili probleme sa zubima.

Psi često jedu sve što mogu, a kad se tome doda i činjenica da stvarno vole da žvaću i uzimaju stvari u usta, čest problem tih ljubimaca je loš zadah. Naravno, smrad iz usta može biti i posledica zdravstvenog problema.

Prva stvar koju bi trebalo da proverite je u kakvom su stanju ljubimcu zubi, pa ako je s njima sve u redu, treba pričekati nekoliko dana i svaki dan proveravati da li je loš zadah nestao. Ako ne nestane, vreme je da posetite veterinara, jer smrad iz usta može značiti ozbiljnije probleme poput bolesti bubrega.

Foto: Pinteras

Ako se redovno brinete za pseće zube, čak ni najveća izjelica među psima ne bi trebao da ima prevelikih problema sa lošim zadahom.

Psi, kao i ljudi, ponekad naslede probleme sa zubima. Na primer, potpuno je moguće da pas ima parodontozu. Bakterije u njihovim ustima stvaraju naslage i karijese koji vode do zapaljenja desni i paradontoze.

Problemi sa zubima mogu biti vrlo bolni za psa, te na kraju uzrokovati gubitak zuba, te čak i moguću štetu na bubrezima i srcu.

Najpametnije je psu početi prati zube još dok je štene. Štaviše, rast trajnih zuba kod štenaca zna uzrokovati neprijatan zadah zbog nagomilavanja bakterija na desnima. Redovno čišćenje zuba privikava psa na taj postupak i štiti njegovo zdravlje.

Naravno, postoje i znatno ozbiljniji problemi koji mogu nastati u psećim ustima – od benignog tumora do raka. Takve će probleme najlakše primetiti veterinar na godišnjim pregledima.

Gastrointestinalni problemi takođe znaju biti uzročnik lošeg zadaha. Problemi ne moraju nužno nastati samo u želucu, već i u jednjaku, kao i u crevima.

Zbog svega navedenog dobro je redovno brinuti o psećim zubima kako biste ih odmah mogli isključiti kao uzročnika lošeg zadaha. Postoje čak i igračke koje su specijalno napravljene kako bi psu koji ih žvaće dodatno čistile zube.

Druga najvažnija stvar je voditi svog ljubimca na redovne veterinarske preglede – jednom do dva puta godišnje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *