Kako da pomognete kuji da podigne male štence

Autor teksta Dragan Antić

Mali štenci su u prvim nedeljama svoga života jako osetljivi. Odbrambene sposobnosti i zalihe energije njihovog organizma su na veoma niskom nivou. Zato su podložni raznim oboljenjima od kojih kuja sama teško može da ih odbrani. Svaki vlasnik treba da bude spreman za ovaj period, jer će mu, ako želi da mališani prežive, biti potrebno da dosta vremena provede uz njih.

Borba protiv parazita

Bez obzira što je majka štenadi blagovremeno dobila lekove protiv unutrašnjih parazita, veterinari preporučuju da se ovi preparati daju i štencima kada napune 4 nedelje. Mogućnost da se u organizmu kuje zadržao određeni broj parazita uvek postoji. Ako ih ima, onda će oni vrlo brzo iz tela majke preći u telo malih štenadi i nastaniti njihov digestivni trakt, što za štence predstavlja ogromnu opasnost. Obzirom da su tako mali štenci izuzetno slabi, svaki i najmanji poremećaj sistema za varenje može dovesti do fatalnog ishoda. Unutrašnji paraziti su izazivači dijareje, koja kod odraslih pasa nije tako opasna, ali kod štenaca itekako jeste. Ako štenad mlađa od mesec dana dobiju proliv, teško ih je spasiti. On može dovesti do nenadokadivog gubitka tečnosti i elektrolita, pa u tom slučaju jedino hitna intervencija može dati određene rezultate, ali ne uvek.

Higijena u leglu

Većina kuja posvećuje veliku pažnju higijeni svojih mladunaca, kao i čistoći u samom leglu. Ipak, svaki dobar vlasnik brine o svom kućnom ljubimcu i sigurno će pomoći da higijena bude još bolja. Detaljno čišćenje i dezinfekcija životnog prostora i opreme koja se upotrebljava u leglu su izuzetno važni. Pri tome nemojte štedeti i kupujte isključivo najkvalitetnija sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Takva koja će efikasno ukloniti prljavštine, ali i agense i parazite ako ih ima, a istovremeno neće ugroziti zdravlje nejakih štenaca, odnosno neće ih dovesti u opasnost od trovanja. Pre nego što se sa čišćenjem krene, podmladak treba privremeno premestiti, dok sve ne bude spremno za njihov bezbedan povratak.

Ne uznemiravajte previše kuju i štence

Ne preporučuje se da prečesto uznemiravate majku i štence. Kod tako malih pasa mir i spokoj su veoma značajni, jer doprinose pravilnom rastu i razvoju mališana. Velika većina kuja, naročito onih koje su imale prvo štenjenje, jako je nepoverljiva i po svaku cenu gleda da zaštiti svoje potomke od svake potnecijalne opasnosti koja vreba iz spoljašnjeg sveta. Reakcija kuje, čak i prema vlasniku, naročito u periodu dok štenci ne napune 2 nedelje, može biti veoma agresivna.  Sve u želji da zaštiti svoje mladunce.

Odmah nakon što progledaju, štenad počinju da se interesuju za svoje okruženje i polako prikupljaju hrabrost da krenu u samostalno istraživanje okoline. To su kratki izleti, nakon kojih se štenci brzo vraćaju uz majku. A majka postaje opuštenija i tolerantnija, počinje da se ponaša normalno i da dopušta vlasniku da dodiruje štence i da joj pruži pomoć.

Kada je najbolje vreme da se štenci odvoje od majke? 

Bez obzira na to da li štenad želite da poklonite ili prodate, od majke ih ne bi valjalo odvajati dok ne navrše 6 nedelja starosti. Treba imati na umu da svaki poremećaj dotadašnje stečene rutine predstavlja stresnu situaciju za svako štene, što dovodi do pada imunteta. A samim tim raste i rizik od bakterijskih i virusnih oboljenja, od parazita i štetnih agenasa koji mogu direktno ugroziti život šteneta.

Kada napuni 6 nedelja, štene može da se vakciniše i na taj način odbrambena sposobnost njegovog organizma postaje znatno veća. Zato je mnogo bezbednije pričekati da mladunče najpre bude vakcinisano i donekle ojača svoj imunitet dok je majka još pored njega. Jer, kao i mladunče svake druge životinje, tako je i mali pas najsigurniji, najspokojiniji i najmirniji uz svoju majku. A kad jednom krene u svet, štene će manje ili više biti prinuđeno da se samo o sebi stara.

foto: pixabay.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *