Kako da otarasite psa od buva?

Buve znaju da budu prava napast, koliko smetaju psu, isto tako zadaju velike probleme i vlasniku. Osim što grizu  izazivaju svrab, najgore je što se razmnožavaju velikom brzinom. Ako ne primetite na vreme da je vaš ljubimac zaradio buve, za dve-tri nedelje počeće prava invazija u kući.

Jajašca padaju na pod i iz njih se razvijaju sitne larve koje žive u tepihu i hrane se organskim materijama, to jest mrtvim ćelijama naše kože i kože naših ljubimaca. Uskoro se larve učaure, pa iz njih izlaze nove buve.

buve3

Nekada su se koristili razni praškovi ili sredstva za kupanje. Danas imamo na raspolaganju mnogo efikasnije i manje toksične proizvode, koji se lako nanose. Veoma su efikasni ne samo protiv buva već i protiv inače mnogo otpornijih krpelja. Posle nanošenja ovih preparata, trebalo bi izbegavati kupanje izvesno vreme, jer će se tako umanjiti njegova efikasnost, s obzirom na to da se on nalazi na površini kože.

Upotreba ovih proizvoda preporučuje se jednom mesečno (bez obzira na prisustvo buva), a psa treba ne treba kupati sve do pred nanošenje sledeće doze. Što se izbora šampona tiče, treba odabrati blagi šampon za pse (nikako šampon za ljude, jer se naša koža znatno razlikuje od kože pasa). Važno je dobro isprati šampon na kraju kupanja, a dlaka će biti lepša, a i koža manje suva, ako se posle kupanja upotrebi regenerator – opet, isključivo namenjen psima, a ne ljudima. Ovakve kozmetičke proizvode možete nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama za kućne ljubimce, a verovatno i kod vašeg veterinara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *