Kako da naučite psa da sluša kada je bez povodca

Teško je reći da je vaš pas stvarno vaspitan ako zavisite od toga da li je na povodcu ili ne. Bez obzira koliko ste oprezni, vaš pas će se izgubiti jednog dana igrajući se ili još gore, izleteti ispred kola. I ako ste vi jedini oprezni u porodici, ali ponekad se morate osloniti na decu, muža, komšiju.

Zato kad krećete sa vaspitanjem neka to bude bez povodca ili će vas i vašeg psa posle skupo koštati. Ili spadate u kategoriju neodgovornih vlasnika koji vole da se šetaju sa svojim nevaspitanim i  nepredvidljivim psima bez povodca. Zapitajte se, da li ste sasvim sigurni u svog nevaspitanog psa i da ste bez trunke sumnje u potpunoj kontroli čak i ako vam je pas van domašaja? Šta ako se pojavi drugi pas?

Šta ako dete istrči ispred vas i pas skoči da ga pozdravi i obori ga na zemlju? Nemojte zaboraviti na mačke, veverice ili ako
živite negde u selu, kokoške, pilići, ovce, ili čak jelene?

pas-vija-maku

Možete vikati “NEEE”, “HEJJ”, “VRAĆAJ SE “, “STANI” ali možete biti sigurni da svog psa u tom trenutku niko i ništa neće zaustaviti. Nevaspitan pas jednom pušten sa povodca, zadovoljiće sebe i svoje
prirodne potrebe, misleći “Ja ću eksplodirati od frustracije, to mi je sada potrebno”. Sledeće, ako vas on ne sluša ni kad je na drugom kraju sobe, budite sigurni da neće ni spolja bez povodca. Nažalost to je ono što dobijete kada vam je žao vašeg ljubimca i imate milosti i pustite ga da se istrči.

Vaš pas bi trebao da vas sluša svugda i sa udaljenosti, na drugom kraju sobe, na kraju dvorišta, u parku, kad god je pušten sa povodca, bili gde i bilo kad. Većina vlasnika su nesigurni kad je pas pušten i van domašaja. To samo govori da psi nisu vaspitani.
Morate uvek biti svesni toga da pušten pas znači TOTALNA VERBALNA KONTROLA u svakoj situaciji. Ne mislim samo na osnovne komande kao što su : sedi, stani, na mesto, lezi ili dođi. Isto i komande koje mu dajete sa udaljenosti “NE”, “ostavi”, “fuj”, “miran”, “budi dobar” ili bilo koja druga komanda koju ste
naučili svog psa.

Zašto je posedovanje potpune kontrole nad svojim psom sa udaljenosti toliko važno? Sigurni smo da u kućnom okruženju vaš pas 99% vremena pušten da slobodno šeta čak nije ni u vašem vidokrugu. Uvek razmišljajte o faktoru iznenađenja. U slučaju „Kako ću ga kontrolisati bez povodca?”.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *