Kako da naučite štene da vrši nuždu napolju

Pas u kući je velika odgovornost. Ne samo da morate da ga hranite i vodite u šetnju već morate i da ga naučite da obavi nuždu na pravom mestu.


Na sreću, nije tako teško naučiti psa da obavlja nuždu napolju. Uz malo upornosti i strpljenja vaš pas će naučiti da obavlja fiziološke potrebe tamo gde vi želite. Biće potrebno nekoliko meseci da pas nauči pravo mesto i vreme za obavljanje nužde. Evo nekih saveta kako da to postignete.

1. Nađite mesto na kojem želite da vaš ljubimac obavlja nuždu, mala travnata površina u dvorištu će vam dobro poslužiti. Naučite ga da obavlja nuždu svaki put na istom mestu. Miris koji je ostavio tokom ranije nužde, pomaže psu da poveže to mesto sa prethodnom. Nemojte previše da čistite to mesto, dok pas ne savlada obavljanje nužde tamo redovno.

2. Očistite sve tragove izmeta po kući. Vašem ljubimcu će se dešavati nezgode, ali nemojte da budete strogi prema njemu. Samo uklonite svaki trag da ne poveže miris izmeta sa obavljanjem nužde u kući i za svaki slučaj upotrebite dezodorans.

3
. Smanjite psu količine vode i hrane pre nego što ode na spavanje. Verovatnoća da se dogodi nezgodna situacija povećava se kad je pas pretovaren hranom ili vodom.

4
. Osigurajte mu lagan pristup mestu predviđenom za fiziološke potrebe, možete da mu napravite vratašca ili da mu ostavite vrata otvorena. Ako u vašem slučaju to nije moguće, napravite malo zvonce koje lako može da dohvati blizu vrata. Svaki put kad zazvoni zvoncem, iznesite ga napolje, tako da nauči da zvono označava izlazak.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *