Pas neće da kaki u snegu, evo šta treba da radite

Postoje psi koji ne žele da vrše veliku nuždu napolju kada padne sneg.  Oni tada njuškaju, nameštaju se, ali ništa.  Možda je i vaš pas baš takav pa će radije preskočiti vršenje nužde na snegu i olakšati se negde u stanu.

Čak i već naučeni i trenirani psi ponekad ne žele da kake kada pada sneg, pa će i oni to  obaviti u svojoj toploj sobi. Naravno, niko ne želi da pronađe pseći izmet nasred dnevne sobe pa je vreme da naučite psa da vrši nuždu bez obzira na to kakve su vremense prilike, piše Vet Street.


Srećom, psi su pametne i poslušne životinje pa ćete uz vrlo malo muke i vremena naučiti svog ljubimca kad i gde sme da vrši  nuždu. Prvi korak svakako je da stvorite savršeno mesto za vršenje nužde.

Ako vaš pas ne voli da čuči po hladnoći, očistite mu omiljeni ‘toalet’ koji je prekriven snegom. Trebaće mu dovoljno očišćenog prostora da onjuši svoje mesto i napravi mali krug na njemu.

Toplo se obucite
Ako nemate, nabavite osu zimsku odeću. Naravno, pripazite da mu garderoba nije prevelika kako mu ne bi spetala pri obavlljnju nužde.

nuzda

Pretvorite šetnju po hladnoći u zabavu
Ako redovno šetate sa psom kad nema snega, biće vam lakše da ga nagovorite na izlazak tokom hladnih dana. Pre prvog snega povećajte broj šetnji na tri ili četiri dnevno. Jednom kad padne sneg, ako vaš pas uspešno obavi sve što mora, nagradite ga omiljenom poslasticom i pohvalite.

Nakon toga pokažite psu koliko vam je drago zbog toga, pa mu malo povlađujte i radire ono što on voli. Ako ne voli da izlazi napolje kad e hladno, posle pet do 10 minuta odvedite ga kući, a ako voli da se šeta ili igra nakon nužde, ugodite mu.

Ponekad je jednostavno previše hladno
Nije obavezno da vaš pas mora vršiti nuždu van toplog i bezbednog doma.

U tom slučaju važno je da zna gde se nalazi njegovo mesto za obavljanje nužde.

Možete kupiti pseći wc, a ako imate velikog psa, možete ga naučiti da vrši nuždu na nečemu što je lako očistiti ili jednostavno baciti.

Ipak, nije najpametnija ideja da pas previše vrši nužu u kući, jer ćete ga kasnije teško odučiti od toga.

Ograničite broj nezgoda
Ako se vašem psu često događaju nezgode u kući, onemogućite mu pristup onim delovima svog stana u kojima nikako ne želite pseći izmet. Prostor na kojem je vaš ljubimac obavio nuždu u kući morate temeljno očistiti nekim sredstvom koje će potpuno uništiti svaki trag kake, jer miris prethodnog izmeta podstiče psa na ponavljanje te radnje.

Nemojte pustiti psa da luta po kući dok ponovo ne nauči normalno vršiti nuždu tokom šetnji.

Ne kažnjavajte svog ljubimca
Iako smo već hiljadu puta rekli kako nikad ne treba kažnjavati svog ljubimca, još jednom ćemo ponoviti da udarci ili vikanje mogu samo izazvati gubitak poverenja u vlasnika, a to može biti i početak puta prema puno opasnijem psećem ponašanju.

Ako ga kažnjavate, pas neće razumeti zašto ga kažnjavate, jer on ne zna da ne treba da vrši nuždu u kući, već će početi  da misli kako je opasno vršiti nuždu u vašoj blizini, a to će vam samo otežati sve napore da ga naučite nešto.

Kažnjavanje takođe podstiče i druge loše navike, poput skrivanja tokom vršenja nužde u kući.

Kad se psu dogodi nezgoda, nežno mu recite da je zabrljao i povedite ga na mesto na kojem treba vršiti nuždu kad je u kući.

U slučaju da vam se čini da vaš pas prečesto vrši nuždu u kući ili ako imate bilo kakve druge nedoumice, posavetujte se sa veterinarom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *