Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da naučite psa da se navikne na sređivanje

Da biste ispravno negovali psa potrebno vam je malo znanja, vremena i veštine ne samo kako biste osigurali divljenje kod drugih ljudi, već i dobro zdravlje vašeg krznenog prijatelja.

Čista i sjajna dlaka karakter je zdravlja psa. To takođe pokazuje da je vlasnik brižna i odgovorna osoba. Postoje određene rase koje se čiste same poput mačaka, ali većina pasa to ipak nije u stanju.

Psi su po svojoj prirodi aktivni i nemirni i pokazuju neobjašnjivu ljubav prema valjanju u blatu i stvarima s odbojnim mirisom, a jednom kada dođe do toga, psu će sigurno trebati kupanje.

uredjivanje-psa

Uređivanje je prilika da pregledate psa kako biste uočili bilo kakve nepravilnosti, koje bi mogle dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. To je takođe prilika da kvalitetno provedete vreme zajedno i zbližite se s ljubimcem.

Negovanje poboljšava zdravlje ljubimca, te ga uz to i opušta (ukoliko ste ga pravilno pripremili za taj proces).
Neki si vlasnici mogu priuštiti redovno profesionalno uređivanje.

Profesionalci prema očekivanjima svoj posao obavljaju kako treba.

Ali ne bi bilo loše da i vi naučite kako propisno negovati psa, budući da većina vlasnika ne može priuštiti svaki medec 2.000 do 3.000 dinara da poseti salon (a ponegde i više).

Čak i ako vlasnik može da priušti troškove uređenja, neki manji zahvati treba da se obave između dve posete salonu.

Nega psa ne sastoji se samo od četkanja dlake kako bi se odstranili čvorovi, buve i paraziti, već smo tako sigurni da će dlaka biti sjajna i raspetljan.

Sređivanje psa uključuje i kupanje, brigu o očima, ušima, zubima, noktima, kao i analnim vrećicama psa. Samo uređivanje međutim ponekad može predstavljati izazov, posebno sa odraslim psima koji se pre nisu redovno negovali. Psi su prirodno aktivni, lako im je odvući pažnju pa je skoro nemoguće od njih očekivati da neko vreme stoje mirno u kadi.

Najabolje vreme za započinjanje s negom je dok je pas još štene. Nemojte oklevati kod dodirivanja njegove njuške, ušiju, šapa, repa i drugih delova tela. Na taj način štene će se navići na dodire.

Postepeno, ali uporno koristite alate za negu šteneta. Pustite ga da onjuši četku. Štenci su po prirodi radoznali i smatraće četku igračkom. Jednom kad je prihvate, možete staviti štene u vaše krilo i početi jednim po jednim potezom. Ako mu ponudite neku poslasticu, odvratićete mu pažnju od onoga što radite. S vremenom će zavoleti smirujući osećaj četkanja.

Privikavajte psa na kadu postepeno. Pustite ga da se u njoj igra bez vode. Nakon nekoliko puta možete dodati malo vode. Dozvolite štenetu da se na nju privikne. Štene će prvo pružati otpor kada povećate količinu vode, ali kako se već priviklo na kadu, s vremenom će se primiriti. Na isti način treba ga upoznati sa makazama za nokte, četkicom za zube i fenom.