Kako da naučite psa da ne liže baš sve?

Ljudima je teško da shvate zašto psi rade neke stvari koje su na zas neobične, pa tako mnogi ne vole da ih njihov pas konstantno liže. Neki ne vole iz higijenskih razloga, a drugima se to jednostavno to ne dopada. Bez obzira na to, ššta je razlog ipak, se može postaviti samo jedno pitanje kako ih naučiti da to ne čine?

Zašto psi ližu?

Postoji mnogo razloga zašto pas liže, vas ili neke predmete. Ukooliko pas liže non stop, prvo šta bi trebalo da proverite je se uverite da to opsesivno lizanje nije prouzrokovano nekim zdravstvenim problemom. Drugi razlog može biti stres ili anksioznost. Ako vaš pas pored lizanja počne i da menja svoje ponašanje, onda je najbolje problem rešiti uz pomoć profesionalnog dresera. Takođe, obratite pažnju na ostale signale koje pas pokazuje. Čak i kada vaš pas nije bolestan ili pod stresom – lizanje je potpuno prirodna i normalna stvar. Majka ih pri rođenju liže kako bi ih očistila i pomogla im da dođu do prvog daha.

liyanje

Neki stručnjaci smatraju da kada pas liže vlasnika, najčešće to čini jer smatra da smo “ukusni“. Oni zapravo ližu so sa naše kože. Takođe, ukus hrane koju smo jeli i dalje ostaje na našim prstima i u usnama. Pored toga, lizanje izaziva lučenje endorfina koji čini da se pas oseća dobro. Za mnoge kućne pse to može biti i znak naklonosti.

Kako sprečiti lizanje?

Krenite od jednostavnih stvari, operite ruke i lice pre svakog kontakta sa vašim psom. Ukoliko vaš pas počne da vas liže kako bi vam privukao pažnju, samo se udaljite od njega. Nemojte mu ništa govoriti, nemojte ga ni pogledati. Samo ga ignorišite. Sa ovim mu dajete do znanja da to nije način na koji će pridobiti vašu pažnju.

Nemojte pokušavati da ga oterate odnosno odgurnete sa rukom, jer će on i dalje moći da vam liže ruke, a to je opet pokazivanje pažnje. Potpuno se udaljite od psa i radite nešto drugo. To će vašem psu biti jasan znak. Jako je važno da se svako ko dolazi u kontakt sa vašim psom ponaša na isti način, pa čak i deca.

Ukoliko želite možete ga izdresirati davas liže samo kada vi to poželite. za to postoji i jedan trik. Recimo pružite mu ruku da je poliže izgovorite određenu komandu i nagradite ga poslasticom. Ponavljajte postupak dok ne vidite da je vaš pas shvatio šta tražite od njega. Ako počne da vas liže i kada mu ne date komandu, igorišite ga. Možete ga naučiti i na drugačiji način, da na komandu prestane da vas liže. Kada to učini, nagradite ga.

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *