Kako da naučite dete da priđe psu?

U zemljama sa razvijenom kulturom (ne samo kinološkom) već u predškolskim ustanovama u prvim razredima škole deca se upoznaju sa osnovnim karakteristikama četvoronožnih prijatelja, čime se stiče osnovni preduslov za izbegavanje nepoželjnih događanja sa često tragičnim ishodom. Redovna praksa svih većih klubova su posete školama sa psima, gde se deca bliže, uživo, upoznaju sa psima i nekim od osnovnih pravila u kontaktima sa psima.

Nemački časopis „Der Rottweiler” nedavno je doneo veoma interesantan tekst Uwe Fischera i Hermana Martina koji u 12 tačaka daje osnove za ponašanje dece prema psima kako bi se izbegli nepotreban strah i tragični incidenti do kojih često dolazi usled nepoznavanja osnovnih načina reagovanja pasa. Osnovna pravila su:

1. Tretiraj psa onako kako ti i sam želiš da budeš tretiran (ne vuci ga za uši, ne stavljaj mu prste u oči, ne viči na psa, ne dodiruj nepoznatog psa, ne tuci ga štapom i ne gađaj ga predmetima).

2.     Pas može izgledati veoma ljupko ne idi ka njemu bez pitanja, (kad pas želi on će sam doći do tebe, nikada mu ne prilazi bez prisustva vlasnika).

3.     Izbegavaj sve što psu može izgledati kao pretnja (ne saterujte psa u bezizlazni ugao sa pretećim izrazom lica ili gestom).

4.     Ne gledaj psa pravo u oči, (gledaj u vrhove ušiju, u njušku ili bilo gde samo ne direktno u oči).

5.     Ne približavaj se repu i ne pokušavaj da ga vučeš, (ne gazi ga, ukoliko je rep savijen između nogu potrebna je posebna opreznost, kao i kada ga kruto i pravo drži na gore ili ka pozadi).

6.     Ne smetaj psu dok jede i ni pod kojim okolnostima ne pokušavaj|da mu oduzmeš hranu, (ne približavaj se psu dok jede pogotovu kada glođe kost).

7.     Kada se igraš sa psom ne približavaj se rukom zubima.

8.     Nikada ne pokušavaj da razdvojiš pse koji se bore, (bez obzira koliko na prvi pogled izgledalo strašno psi se bore zbog hijerarhije, hrane ili u odbrani i te borbe se najčešće završavaju bez većih povreda, najbolje je samo pozvati odrasle u pomoć).

9.   Bez obzira da li te je strah ili ne nikada ni pod kojim uslovima ne beži od psa, (pas je ionako brži, time i nezainteresovanog psa podstičete da vas juri).

10. Imaš dve ruke, pas ima samo svoje zube da bi nešto zadržao (ako već pas krene na tebe – ostani miran, ne pomeraj se! Većina pasa ne želi da ujede već da zadrži).

11. Kada se igraš sa psom uvek je dobro da se u blizini nalazi i neko odrastao.

12. Ni jedan pas nije kao drugi, (dva psa iste rase su izgledom tako slični, karakterom mogu biti veoma različiti, sa jednim si se mogao igrati, drugome tvoje poznanstvo ne prija – pomiri se s tim i pusti ga na miru).

U suštini vrlo je mali broj pasa koji su sami po sebi rđavi. Ukoliko se pas ponaša neprijateljski prema čoveku, onda mora da je čovek učinio nešto pogrešno. I jedan savet za roditelje, ne poklanjajte detetu psa da bi u dečijim očima postao stvar. Dajte detetu osećaj da je pas deo porodice, da se na njega mora obraćati pažnja kao i na sve ostale članove porodice.

Nadamo se da će ovaj kratki prikaz osnovnih elemenata u ophođenju između dece i pasa pomoći da se smanji, broj tragičnih nesporazuma sa često veoma ozbiljnim posledicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *