Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da napravite sprej protiv buva?

Kada se desi neka nezgoda sa psom, najčešće ga vlasnici vode kod veterinara. Ipak, u nekim slučajevima možete sami kod kuče prirodnim lekovima da ga izlečite. prirodni lekovi su često siguran i efikasan način za lećenje mnogih zdravstvenih tegoba koje mogu da zadese vašeg psa. Lekovito bilje, vitamini, aromaterapija, homeopatija i hidroterapija efikasni su za kućnog ljubimca kao i za ljude i znatno su bezbedniji od farmaceutskih lekova.

SPREJ PROTIV BUVA

Da li ste znali da svog psa možete na prirodan način da zaštitite od parazita – buva? Napravite sami efikasan biljni sprej od alkohola i eteričnih ulja u sledećoj srazmeri:
Sastojci:
• 1 dl 70-postotnog alkohola
• 2 dl destilovane vode
• 30 kapi eteričnog ulja limunove trave
• 30 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
• 60 kapi eteričnog ulja lavande
Priprema: U bočicu sa pumpicom za raspršivanje sipajte alkohol, dodajte eterična ulja i dobro protresite. Dodajte destilovanu vodu i još jednom protresite. Sprejom svakodnevno prskajte ljubimca, pazeći da mu ne dospe u oči.

PRIRODNI ANTIBIOTIK- PROPOLIS
Propolis bez alkohola možete davati kućnim ljubimcima pomešan s hranom – ojačaće im imunitet, a ako su prehladjeni, pomoći će im da brže ozdrave. Možete ga koristiti kao sredstvo za dezinfekciju rana – nakapajte nekoliko kapi propolisa na otvorenu ranu. Na taj način ćete je dezinfikovati i omogućiti brže zarastanje.

lavanda-vera

ŽIVOTINJSKI UJEDI I UBODI
Većina ujeda, osim vrlo ozbiljnih, može da se leči kod kuće biljnim antisepticima. Ako je ujed dubok i rana iskrzana, obratite se veterinaru. Bolni ubodi osa i pčela mogu da se inficiraju ako se ne leče. Ukoliko je vaš ljubimac često izboden ili pokazuje znake alergijske reakcije kao što su povraćanje, pospanost i slabost, obratite se veterinaru.

Cvetni ekstrakt za smirenje
Ako je vaš ljubimac uznemiren ili u šoku, nekoliko kapi cvetnog ekstrakta, homeopatskog leka, pomešajte s malo vode, pa mu protrljajte njušku i šape. Cvetni ekstrakt smiruje emocionalni stres.

Lečenje ujeda
Očistite ranu blagim prirodnim sapunom i mlakom vodom, pa isperite mešavinom jednakih delova ekstrakta ehinacee i vode. Ehinacea je prirodni antiseptik i uništava opasne bakterije.

Homeopatsko lečenje ujeda
Kad je rana očišćena, nanesite gel od nevena dva puta na dan, za brže izlečenje. Uz to dajte ljubimcu dozu leduma takode dvaputa dnevno. Ledum je koristan homeopatski lek za sve vrste ubodnih rana i ujeda. Pomaže u smanjenju otoka, crvenila i bola.

Ubodi insekata
Ako je vaš ljubimac pretrpeo ubod insekta, žaoku možete izvući pincetom. Držite hladnu oblogu 15 minuta na mestu uboda da sprečite upalu i oticanje. Da biste izvukli otrove i sprečili infekciju, napravite pastu od kozmetičke gline i ekstrakta ehinacee, stavite na mesto uboda i pustite da se osuši. Ponavljajte postupak dva puta dnevno tokom dva dana.

Ublažavanje uboda
Kod uboda insekata najbolji je homeopatski lek ledum, koji ublažava bol, oticanje i crvenilo. Daje se jedna doza, a posle pola sata i druga. Ponavlja se svakog sata dok se ne primeti poboljšanje.

OPEKOTINE
Kućni ljubimci mogu da zadobiju opekotine izazvane vrelom tečnošću ili uljem u kuhinji, hemijskim sredstvima kao što su korozivne materije za čišćenje kuće ili održavanje bašte. Obradite opekotine odmah da biste sprečili infekciju, ali u težim slučajevima svakako potražite pomoć veterinara.

Prva pomoć
Kod lečenja opekotina važno je da kožu životinje odmah rashladite. To će sprečiti razaranje tkiva i smanjiti bol. Nežno stavite ledenohladnu mokru tkaninu na opečeno mesto i držite je 15 minuta. Nakon toga mažite gelom
od nevena dva puta dnevno, da se ubrza zarastanje kože. Ako ste zabrinuti, odmah pozovite veterinara.

Opekotine izazvane hemikalijama
Pripremite rastvor od jedne kašičice sode bikarbone i 500 ml mlake vode, pa time isperite kožu oko opekotine. Pazite da vaš ljubimac ne liže ranu, možda će biti potrebno da mu stavite korpu ili poseban okovratnik.Što pre pozovite veterinara. Gel od nevena primenjujte dva puta dnevno.