Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da lečite konjuktivitis kod pasa

Pseće oči su veoma osetljive i potrebno je da vodite posebnu pažnju o njima.

Kompleksna struktura koja štiti oko od ulaska bakterija, prljavštine i prašine u oko zove se konjuktiva.

To je izdržljiva membrana od vitalne važnosti, a ponekad se ispod nje može pojaviti crvenilo, oticanje ili lučenje sekreta. Evo nekoliko saveta kako prepoznati i lečiti konjuktivitis.

Šta je konjuktivitis?

Konjuktivitis je upala membrane koja se zove konjuktiva, a prekriva prednji deo oka. Iako ova infekcija nije opasna za život, ali vid je važan organ za psa i važno je posetiti veterinara što pre. Konjuktivitis može uzrokovati više faktora, nekada zahvati samo jedno oko, nekad oba.

Simptomi

Stanje se manifestuje crvenim, natečenim okom, a ponekad možete primetiti i promene u ponašanju psa kog će iritirati upala, pa će stalno češkati oko. Svaki oblik konjuktivitisa je drugačiji, a neki od znakova su preterano treptanje ili škiljenje na jedno ili oba oka, crvenilo, oko može biti zatvoreno i preterano suziti. Često se javlja vodenast iscedak iz oka, a tu su i dodatni simptomi kao curenje iz nosa, svrab, kijanje, oticanje nogu i sekundarne infekcije.

Uzroci

Konjuktivitis se može javiti kod psa bilo koje dobi, a kod štenadi je to česta pojava. Konjuktivitis mogu uzrokovati bakterijske, gljivične ili virusne infekcije, hemikalije, prašina, dim cigareta ili šampon, glaukom, abnormalnosti u strukturi oka ili genetska predodređenost rase za razvoj bolesti.

Lečenje

Vaš veterinar će odrediti terapiju zavisno od tipa konjuktivitisa. U nekim slučajevima dovoljno će biti da čistite oko i posmatrate kako ne bi došlo do nekih promena. Uglavnom se daju kapi ili mast kako bi se efikasno ubrzalo zaceljenje. Važno je lečiti ga na vreme kako ne bi postao hroničan.

Ako je reč o alergijskom konjuktivitisu, psu će biti propisani antihistaminici. Ako su bakterije i gljivice uzrok konjuktivitisa, takođe će se leči antibioticima. Kada je reč o abnormalnostima oka nekad je potrebna i hirurška korekcija.

Prevencija

Redovito čistite oči vašem psu. Dovoljna je maramica sa toplom vodom kako bi uklonili svu nečistoću i iritacije oko oka. Držite psa podalje od potencijalnih alergena i iritanata, kao što su prašina, dim ili seme trave kako bi izbegli iritaciju oka. Ako je prisutna genetska abnormalnost oka preporučuje se da se takav pas dalje ne razmnožava kako bi se zaustavilo prenošenje abnormalnosti na nove generacije.