Kako da iz celog legla izaberete štene

Nije lako izabrati psa. Treba da znamo šta želimo, pa tek na osnovu toga da krenemo u potragu. U leglu možemo očekivati različite karaktere, i nije lako utvrditi koji nama odgovara. Zato treba obratiti pažnju na različite stvari i posmatrati štenad u grupi, ali i odvojeno.

U grupi će biti pasa koji će odmah nagrnuti na ogradu u želji da budu pušteni (puni sebe i spremni da se bore za prevlast u čoporu). Biće onih koji će nemarno šetati po kavezu (psi koji nisu zainteresovani za vladanje), ali i onih koji će se skloniti u neki ugao jer im ne odgovaraju buka i nepoznata lica.

Posle posmatranja legla, neophodno je osmotriti i svako štene posebno, a za to je potrebno da ga odvojimo od onoga što poznaje.

Komunikacija

Odnesite štene do mesta za ispitivanje i spustite ga na zemlju, odvojite se nekoliko koraka i stanite nasuprot ulaza, kleknite i blago zatapšite, pokušavajući da mu skrenete pažnju. Pratite reakciju koja će uslediti i uporedite sve štence u leglu. Psić može hrabro podići rep ili ga držati između nogu od straha, ili u ravnom, neutralnom položaju, ako okleva. Može biti živahno ili kompletno oklevajuće ili zastrašeno. Samim tim, prići će vam odmah, ili će oklevati. Možda vam uopšte i neće prići. Ovo će vam pomoći da ocenite stepen njegove samostalnosti, poverenja u ljude i želje za komunikacijom.

Ovo je idealno mesto za popodnevnu dremku

Praćenje

Stanite pored šteneta i sporo hodajte. Pratite reakciju. Da li vas prati rado i sa interesovanjem? Pokušava li da vas uhvati za nogavicu i ometa vaše kretanje? Da li mu je pri Je li njegov rep pri tom uspravljen ili između nogu? Mpžda vas uopšte ne prati, ili to čini sa oklevanjem, s repom između nogu?

Pas koji je željan akcije, krenuće za vama u želji da prati novonastalu situaciju. Znatiželjan pas, ali nesiguran u sebe, pokušaće da uspostavi kontakt s vama jer prvo mora da sazna s kim ima posla. Plašljivo štene će oklevati, ili vas uopšte neće pratiti.

Pritisak

Čučnite i okrenite štene na leđa i pritisnite ga tako da ne može da se oslobodi tridesetak sekundi. Posmatrajte reakciju. Da li se štene batrga i divlje pokušava da se oslobodi, ujeda ili možda reži potmulo? Da li se samo divlje otima? Možda se bori i na kraju samo sedne na zemlju kad uspe u svom naumu? Ili se, možda, uopšte ne bori i, čak liže vašu ruku?

Zavisno od toga koliko divlje pokušava da se otrgne iz vašeg stiska, ili koliko mirno prihvata datu situaciju, štene je ili dominantnijeg ili podložnijeg karaktera u odnosu na čoveka i novonastalu situaciju gde je maltene nemoćan, ali pokazuje želju da se bori ili želi da pokaže kako prihvata jačeg od sebe.

Dominacija

Čučnite pored psa i nežno ga lupkajte od glave prema repu, otprilike tridesetak sekundi. Da li štene skače, laje, ujeda ili reži? Da li cvili, liže vašu ruku i pokušava da legne na leđa i otkrije vam stomak?

Ovaj test pokazuje da li je pas spreman da prihvati vašu dominaciju. Izuzetno dominantno štene će skakati na osobu, lajati ili čak pokušati da ujede kako bi postigao dominaciju. Normalno dominantno štene će, ukoliko mu dodir nije neprijatan, biti spremno na igru, ali griženje i režanje neće biti znak želje za dominacijom, već prihvatanje igre u kojoj se ono ne plaši da će izgubiti, jer se i ne takmiči. Uplašeno štene će pognuti glavu i cvileći pokušati da pokaže kako se predaje i uopšte ne želi da se bori s vama.

Sa ovim konstatacijama lakše ćete odlučiti koje štene iz legla odgovara vašim potrebama, s tim da ste, naravno, unapred raščistili s tim šta želite od svog budućeg pratioca.
Test

Ako želite da odabrano štene provede svoj vek s vama, podvrgnite ga svojevrsnom testu koji traje samo nekoliko minuta po štenetu. Test treba da počne pre nego što leglo napuni sedam nedelja i to sa svakim štenetom posebno, na terenu koje ono ne poznaje, a oslobođeno je od spoljašnjih ometanja.

Za vreme testiranja (uključujući i vreme prenošenja šteneta do mesta gde će biti testirano), ne treba izgovarati spokojne reči, biti užurban ili nagrađivati psa. Sva štenad treba da budu prenesena nežno, kako se ne bi uznemirila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *