Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da dlaka vašeg ljubimca bude lepša?

Postoje blage varijacije u odnosu na boju zimskog i letnjeg krzna. Za boju kože, sluzokože, dlake, očiju, kandži odgovoran je pigment melanin koji se sintetiše u pigmentnim ćelijama melanocitima.  Za zdravu kožu i dlaku važne su aminokiseline, tirozin, triptofan i cistin. Takođe su potrebni minerali i vitamini od kojih je najzaslužniji biotin, vitamin A, riboflavin, B12, folna kiselina.

Pigmentacija se može intenzivirati tokom života i to možete veoma uspešno postići ishranom i dodavanjem suplemenata hrani koji utiču na pigment. Od suplemenata hrani najbolje je dodavati morske alge. Preparati morskih algi su visoko vredni prirodni proizvodi.

jorksirski-terijer

Visoka biološka vrednost dobija se pažljivim sušenjem algi. Ovi preparati sadrže preko 30 različitih aminokiselina, karotenoide, vitamine i ostale biološki vredne sastojke i osim pigmentacije obezbeđuju i bolju kondiciju, poboljšavaju opšte zdravstveno stanje, bolju mišićnu masu, itd.

Ishranom je potrebno obezbetiti materije koje utiču na rast dlačnog pokrivača, čime se obezbeđuje zaštita tela (mehanička i termo izolacija). Ove materije su Vitamini B grupe, posebno biotin, vitamini A i E, esencijalne masne kiseline, omega 3 i omega 6 nezasićene masne kiseline itd. Ako je količina i odnos svih ovih materija optimalan, onda lepota i sjaj krzna dolaze do punog izražaja. Hrana superpremijum kvaliteta, poseduje sve neophodne materije.

Provitamin A (Karoten) se nalazi u uljima, mastima, morskim plodovima, jetri, žumancetu, voću i povrću, mleku i mlečnim proizvodima. Narandžaste je boje i u prirodi. Povrću i voću daje karakterističnu boju. Beta karoten se sastoji iz dve retinil grupe, koje u mukozi tankog creva pod dejstvom beta karoten dioksigenaze prelaze u retinal – formu vitamina A. Velike količine karotena dovode do pojave karotemije i do naranđžastog prebojenja kože. Ova pojava je benigna i posle prestanka konzumiranja velike kličine karotena, dolazi do povlačenja boje.