Kako da vaspitate psa bez nasilja, cike i vike

Osnove vaspitanja psa su doslednost i istrajnost u poštovanju postavljenih pravila. Ne budite lenji da i po 101. put korigujete psa ukoliko radi nešto što ne treba.

Na duže staze će vam se itekako isplatiti. S druge strane, grubost i agresija ne daju dobre rezultate u vaspitanju psa.

Iako tako možete trenutno odvratiti psa od aktivnosti, ovakav pristup na duže staze izaziva samo kontraefekte i stvara nestabilnog i uplašenog psa.

Veoma je bitno da zapamtite da ne koristite udaranje, bilo rukom ili nekim predmetom. Nasilje je kontraproduktivno, psi reaguju negativno na njegovu primenu.

Osetljivi psi imaju tendenciju da se „isključe” – da postanu emotivno i mentalno daleki kada pretrpe nasilje, baš kao i ljudi kada su im povređena osećanja. Posle takvog incidenta, u sećanju psa ne ostaje „lekcija”, već samo trauma.

Neki dreseri preporučuju fizičku kaznu u vidu udaranja psa tankim, urolanim novinama po debelom mesu (butini).

Imajte u vidu da iako ova metoda ne nanosi psu bol, može imati iste psihičke posledice i efekat „isključi- kao i pravi udarac.

Takođe, neki psi će povezati poštovanje pravila isključivo sa novinom, a ne sa vlasnikom.

Hvatanje za kožu gornje strane vrata ne predstavlja oblik fizičkog nasilja, već predstavlja iskaz dominacije koji je uobičajen i među psima (uočljivo je ako ste nekada posmatrali kako majka koriguje svoje štence).

Ovaj deo kože je labav, debeo i ne mnogo osetljiv, pa psa ništa neće boleti. Naravno, podrazumeva se da ovo radite nežno i oprezno, u skladu sa osetljivošću i konstitucijom psa. Isti tip korigovanja psa možete raditi pomoću hvatanja za ogrlicu, umesto za kožu. Ukoliko odbija da posluša (recimo, komandu „Ne!” za griženje ruku), najbolje je da ga odlučno ignorišete neko vreme pošto je učinio grešku (bez obzira na cviljenje i preklinjanje da ga pogledate).

Ovo će mu poslati jasnu poruku da ponašanje koje je pokazao nije poželjno. Upamtite da „ignorisanje” znači da nema ni dodirivanja, ni gledanja, ni priče sa psom.

Takođe, vodite računa da ne popustite prerano, ali ni da ne preterate – diskretno pratite ponašanje. Posle perioda ignorisanja nemojte ga “udaviti pažnjom”, već nastavite normalnu i umerenu komunikaciju.

Ostavite odgovor