Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da date do znanja da vaš pas ne voli da ga maze nepoznate osobe

Kao odgovornog vlasnika psa, vaša dužnost je da ga odbranite od svega što može da mu naškodi, ali i da druge zaštitite od njega ukoliko je to potrebno. Primetili ste da je vaš ljubimac trenutno nervozan, ili je takav generalno i nije sklon maženju? Evo kako da to kažete i drugima pre nego što bude kasno – kada dođe do ujeda.

Zašto pas ne želi da ga maze?
“Najbolji čovekov prijatelj” nosi taj epitet sa punim pravom! Psi vole da provode vreme sa čovekom, da se maze i pokazuju naklonost. Međutim, to ne znači da i oni s vremena na vreme ne žele da ih niko ne dira.

Evo nekoliko mogućih razloga zbog kojih vaš pas ne želi da se mazi:

takav je po prirodi i uvek se tako ponaša,
isprovociran je i pod tenzijom,
ima problem sa kožom (kožna bolest ili alergija).
Iako je poznato da su mačke obično te koje nisu raspoložene za maženje (iako vlasnici mačaka možda tvrde drugačije), ta karakterna osobina može se javiti i kod pasa. Kasnije, ovo može prerasti čak i u agresivnost. Postoje podeljena mišljenja na temu da li agresivnost zavisi od rase pasa, ali nijedan odgovor nije do kraja argumentovan.

Pod pretpostavkom da ne postoje rase psa koje su unapred predodređene da budu agresivne ili neprijateljski nastrojene, moguće je da je to samo karakterna osobina vašeg psa. Jednostavno – takav je kakav je! Na vama je da kontrolišete njegovo ponašanje, a tu vam u pomoć priskaču kvalitetan povodac i korpa za pse.

Sledeći razlog je zbog čega pas ne želi da ga maze može biti trenutna nervoza ili isprovociranost koju prouzrokuje neka osoba ili drugi pas. Ovo se naročito manifestuje kada vaš pas oseća da mu je ugrožena dominantna pozicija od strane drugog psa.

Problemi sa kožom mogu da utiču na ponašanje vašeg psa u tolikoj meri da prosto postane nemoguće trpeti ga. Međutim, treba imati u vidu da je i on tada pod stresom i da mu je potrebna pomoć. Ukoliko je reč o kožnim bolestima ili alergiji, pas će izbegavati da ga neko dodirne, češaće se intenzivno uz lizanje, i grickaće se.

Problemi sa kožom se mogu javiti i usled suviše suve kože. Uzrok tome može biti i ishrana ukoliko psa hranite samo suvom hranom. Vlažna hrana za pse sadrži sastojke koji doprinose hidrataciji. Mislite da je problem u hrani? Potražite onu koja u sebi sadrži riblje ulje ili laneno seme jer materije u njima pomažu kod suve kože.

Kako reći drugima da nije bezbedno maziti psa
Bilo da vaš prirodno nije društven ili je to njegovo trenutno stanje usled nekog problema, važno je da druge obavestite da nije bezbedno maziti ga. Ukoliko pas nosi korpu, očigledno je da nije za interakciju, ali ako ne nosi na vama je da upozorite na mogući rizik.

Pravi ljubitelji životinja znaju da pre nego što pomaze psa pitaju vlasnika za dozvolu, jer on najbolje poznaje svog ljubimca. Ukoliko vidite da se vaš pas približava nekome ili on njemu, a ne nosi povodac, pozovite psa pre nego što do njega dođe.

U situaciji kada vas neko pita za dozvolu da pomazi psa, a on nije raspoložen za to, možete tako i reći uz osmeh. Sigurno ćete naići na razumevanje.
Izvor: Apetit.com