Kako da očistite fleke od ljubimaca kućnim proizvodima?

Svaki vlasnik ljubimca strepi da će nasred tepiha pronaći pseću kaku ili baricu. No čak i kad se to dogodi – nije smak sveta. Evo nekoliko korisnih saveta, kako da ulonite fleke kućnim sredstvima:

sirće

Sirće neutrališe mirise i može oprati stare i nove mrlje. Na primer, kad vam ljubimac obavi nuždu na tepihu, nemojte trljati urin sirćetom, već samo polijte to mesto mešavinom vode i sirćeta (pola-pola). Nakon što se mesto ‘nezgode’ osuši očistite ga i usisivačem.

čišćenje pranje

mineralna voda

Mineralna voda takođe može postići dobar učinak na mestu gde je ljubimac obavio malu nuždu. Možete politi mrlju na tepihu mineralnom vodom i kad se prestane pjenušati ponovite taj postupak ako je potrebno.

soda bikarbona

Ako niste primetili mrlju od urina pre nego što se osušila, pospite je sodom bikarbonom i ostavite da tako stoji nekoliko sati. Nakon toga samo usisajte taj deo tepiha. Pripazite da vaš ljubimac slučajno ne pokuša pojesti sodu bikarbonu.

izbeljivač

Sredstvo za izbeljivanje je nešto za čim ćete posegnuti samo ako dugo niste primetili mrlju. Napunite desetinu špricalice izbjeljivačem, a ostatak vodom. Pošpricajte mrlju, sačekajte 15 sekundi i zatim je isperite toplom vodom. Ponavljajte postupak dok god je mrlja vidljiva.

Morate jedino biti oprezni jer izbeljivači mogu oštetiti neke materijale pa je pametno ispitati njihov učinak na istom ili sličnom materijalu koji vam nije važan. Najvažnije je izbeljivač držati van dometa ljubimca i dece kako se ne bi otrovali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *