Kako adaptirati psa na novi prostor?

Odmah po kupovini ili udomljavanju psa morate da se pobrinete da vaš pas dobro razgleda svoj novi životni prostor. Svaki pas je znatiželjan, a posebno ga zanimaju svi mirisi i predmeti.
 Što je vaš pas mlađi, on je znatiželjniji. Mladi pas želi da svaki predmet upozna zubima, a njegovi mlečni zubi će na veoma ”čudan način” uništavati naše stvari kao što su tepisi ili nogare stolica. Na to posebno morate da mislite kada ga ostavljate samoga u kući, jer to znači da bi mogao prilično da oštetiti neki deo nameštaja ili garderobe. Čak i najmlađi pas je sposoban da uništi cipele za planinarenje.

Psa ćemo najlakše zaustaviti da ne radi ovakve neprijatnosti tako što ćemo mu od samog početka “pojasniti” koji su predmeti njegovi, a šta nikako ne sme da dira. Najbitnija je doslednost, jer ono čime danas ne sme da se igra, ne bi trebalo da bude dozvoljeno ni kasnije. On neće razumeti ako mu dopuštamo igru sa iznošenim vunenim čarapama, a zabranjujemo mu igru sa novim.

Ako imate dvorište dozvolite psu da od samog početka po njemu slobodno trči i njuši. Vrlo brzo naučiće da tamo mokri ili obavlja velike potrebe. Biće to velika pomoć pri navikavanju na sobnu čistoću.

Ukoliko imate lepe ruže ili posebno uređen vrt, ogradite ga, a kad pas odraste lako ćete ga naučiti kuda sme da ide, a kuda ne. Neki psi iznad svega vole kopanje i u tome su prilično ”uspešni” i sposobni. To će prestati da radi ako ga umorite dugim šetnjama ili zakopavanjem njegovog izmeta u rupe koje je iskopao.

Pas je generalno čista životinja i voli da je njegov prostor uredan. Brzo će naći ugao u kojem će obavljati veliku nuždu i uvek će je za to koristiti. Ako živite u gradu, potražite takav prostor u blizini. Pas je ritualna životinja i najradije vrši potrebu na istom mestu. Kada kučence završi razgledanje nove sredine – dvorišta – i kada se već delimično umori, pokažite mu njegov ležaj, gde ćete ga kasnije slati na “mesto”.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *