Kakav gazda, takav pas!

Kao dobar posmatrač pas prepoznaje raspo­loženje svog ljutog gospodara tako jasno kao kad mi čitamo veliki plakat. No, može se dogoditi i da pas na ispitu ili izložbi na našu zapovest, koju je za vreme vežbi mnogo puta uspešno izvodio, uopšte ne želi da odgov­ori. Zašto se to događa?

 

Mnogi vlasnici pasa veruju da ta strvore­nja, kao i čovek, često imaju nečistu savest. Na primer, ako na naš poziv pas dugo ne dolazi, ali se potom ipak odluči da dođe do nas, po povratku, navodno se tačno vidi da mu – savest nije čista.

I zbilja, takav pas deluje kao da mu savest stvarno nije čista: uši su mu položene unazad, rep stisnut između zadnjih nogu i šćućuren je tako da više puzi nego hoda. Zašto to pas radi? Sasvim jednostavno – iz straha!

Kao dobar posmatrač pas prepoznaje raspo­loženje svog ljutog gospodara tako jasno kao kad mi čitamo veliki plakat. No, može se dogoditi i da pas na ispitu ili izložbi na neku našu zapovest, koju je za vreme vežbi mnogo puta uspešno izvodio, uopšte ne želi da odgov­ori.

Zapravo, naš pas jednostavno tada neće da izvede vežbu ili radnju, ili će je pak, kao za inat, sasvim pogrešno uraditi. Neki vlasnici i vodiči pasa su uvereni da ih pas, u tim situacijama, vuče za nos pošto, veruju oni, pas sasvim dobro zna da ga gazda neće, na javnom mestu, ispraviti niti kazniti. Da li je ta­ko?

Naravno – nije! Uzrok takvom ponašanju naših ljubimaca leži, ustvari, na sasvim drugoj strani. Za takvo “čudno ponašanje” naših pasa nisu krivi oni već mi, odnosno način izdavanja naše komande psu. Kako?

Vodič, odnosno vlasnik psa, na izložbi je psiho­loški uzbuđen, pa mu se usled toga i glas – donekle menja. Za psa, koji izvanredno razlikuje ton i intonaciju našeg glasa, takve promene su rebus i on ne može da odreaguje na pravi, odnosno za nas očekivani način. Uostalom, poznato je da pas, u suštini, ne razume smisao reči koje mu upućujemo već on, pre svega, reaguje na in­tonaciju i boju našeg glasa. S obzirom na to da se usled naše uzbuđenosti (kako će sudija oceniti psa?) i povišenog adrenalina i naš glas promenio, poruku pas neće razumeti, pa zapovest i ne može da izvrši na pravi način.

Nažalost, mnogi vlasnici nisu svesni da su upravo oni glavni uzrok katastrofalno lošeg ponašanja svog psa na nekim izložbama. Zato ima puno smisla ona izreka: Kakav gazda, takav i pas…

 

Mešanci pomažu nagluvim osobama

Velika Britanija je vodeća zemlja u Evropi za dresuru pasa koji treba da pomognu bolesnim, unesrećenim ili na bilo koji način onesposobljenim Ijudskim bićima.

Naime, ne tako davno, četiri engleska mešanca, izbavljena iz azila za napuštene pse, a zatim obučena u jednoj dobrotvornoj ustanovi da pomažu osobama oštećenog sluha, bili su pravo otkrovenje za njihove nove vlasnike. Jer, obučeni mešanci brzo su reagovali na svaki zvuk: plač deteta, zvono na vratima, telefon, razne alarme…  obaveštavajući istovremeno svoje nagluve vlasnike da se nešto događa. Na taj način, obučeni mešanci postali su njihovo – drugo čulo sluha.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *