Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Mladi pas tokom svoj razvoja prolazi kroz različite fizičke i psihičke promene, jednako kao i mladi čovek. Jedan od tih razvojnih promena je i pubertet, koji vlasniku donosi iste brige kao i roditeljima deca u pubertetu. Pubertet kod psa počinje oko petog meseca života i traje u proseku do navršenog devetog ili desetog meseca. Pojave koje prate pubertet su neposlušnost, tvrdoglavost i želja za samostalnošću.

nega psa

Ukoliko mu u tom periodu ne posvetimo dovoljno pažnje, po izlasku iz pubereta pas će biti svojeglav i neposlušan. Zato, pravo školovanje psa počinje u periodu između desetog i osamnaestog meseca života. Ukoliko se sa školovanjem počne u kasnijem uzrastu, dolazi do polovičnog učinka.

Pubertet ili polna zrelost kod ženki se dešava sa 6 do 24 meseca starosti, što zavisi pre svega od rase, dok se kod mužjaka javlja sa 6 meseci starosti iako mužjaci već sa 4 meseca starosti pokazuju zainteresovanost za svoje vršnjakinje, što predstavlja samo “psihički” nagon jer štene u ovom uzrastu nije polno zrelo za oplodnju.
Parenje ženki se preporučuje nakon 14 meseci starosti, a mužjaka nakon 18 meseci starosti.

Moja oaza