Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kada pas priča : 5 načina da ga čujemo i razumemo

Svaki pas, bez obzira na rasu i karakter, želi da razume, da komunicira i da u čestvuje u našim aktivnostima. Ali kao i deca koja još nisu progovorila, psima nedostaju reči da verbalno izraze svoje želje. Psi koriste svoje telo da bi nam preneli poruku. Vi govorite srpski oni govore pseći jezik; vi slušate, oni gledaju. Često dolazi do zbunjenosti sa obe strane povodca. Sara Hodžson, iskusni trener, priča nam u svom blogu o 5 psećih komunikacionih načina.

Psi zavise od ljubavi, pokazuju naklonost prema onima koje vole, prate šta se dešava oko njih. Baš kao bebe. I eto nam malog čupavca, četvornožne bebe, koja pokušava da se uklopi u svet ljudi koji je naleteo na komunikacionu barijeru. Pokušavajući da koristi svoje telo, komunicirajući na jedini način koji mu je poznat, gurajući se napred ili bežeći unazad, usmeravajući rep kako bi iskazao zabrinutost ili radost. Ako ne pratite šta radi telom i ne pokušavate da protumačite, nećete razumeti njegovu poruku.

Svakom psu je potreban vodja,neko ko će poslušati njegovu verziju priče i razumeti šta je rečeno. Čini se da pas razume kada vrisnete “NE”, ali njegov odgovor odražava strah.

pas-pria

Problematično ponašanje ili loše ponašanje je uglavnom uzrokovano nepravilnom komunikacijom pri čemu vaš pas ne razume šta se očekuje od njega.

Pročitajte dobro pet ključnih komunikacionih psećih načina, provedite neko vreme posmatrajući sebe i svog psa. Procenite da li možete da slušate očima i da li možete da prevedete poruku iskazanu svakim pokretom psa.

Iako svaka rasa može da ima specifično držanje tela, repa ili ušiju, signali i poruke koje nam šalju su uglavnom univerzalni.

Usta:Pas će otovoriti usta kada je opušten. Kada su usta zatvorena, u dubokom je razmišljanju. Posmatrajte šta se dešava kada vidi mačku, goluba ili neku drugu životinju. Da li su mu usta zatvorena ili otvorena? Šta se dešava kada vas vidi nakon nekog vremena razdvojenosti? Da li se ukoči kada neko zazvoni na ulaznim vratima?

Oči:Vid je najslabije čulo psa. Pas može da razazna neke boje, i pri tome je vrlo kratkovid. Vid koristi za procenu nečijeg stava, da reaguje na pokret, za usmeravanje pažnje na ono šta ih interesuje. Ako bi ste pratili njihov pogled kao laserski zrak videli bi ste šta mu je privuklo pažnju. Pas nikada ne zuri u prazno.

Posmatrajtena šta sve vaš pas obraća pažnju u toku dana: lavež nekog psa, lopticu koju ne može da dohvati, mačke na drvetu,… Pratite njegov pogled. Vidite i vi ono što on vidi.

Rep:Rep predstavlja veliku zastavu koja predstavlja emocije. Koje god dužine bio, kad je opušten i kad se vrti pokazuje sreću i radost. Rep podignut u luku pokazuje spremnost i očekivanje igre.

Ali, kada se pas oseća ugroženo spustiće rep. Ukočen rep sa sitnim mahanjem ili ukočeno telo sa repom koji njiše signalizira nervozu i zabrinutost. Kada je pas nepoverljiv rep će se podići preko pozadine. Kada rep izgleda kao da drhti, signalizira trenutnu koncentraciju. Potpuno nepomičan rep ukazuje na vetar pred oluju. Ukoliko se psu u tom trenutku ne preusmeri pažnja, odbrambena reakcije će gotovo sigurno uslediti.

Šta mu podiže rep? – Vaš povratak kući sa posla, igračka, hrana? Zašto spušta rep?  – Zbog tona glasa? Napravio je neku štetu?Razmislite šta bi moglo da mu ponovo podigne rep, šta bi ste mogli vi da učinite da pomognete da se vrati u opušten položaj.

Uši:Psi koriste zvuk za lociranje svega, od porodice do hrane i drugara. Ako želite da saznate šta je privuklo pažnju vašeg psa ne istražujte mnogo, samo mu pogledajte uši. Kada želi da se igra uši će mu biti usmerene ka igrački ili vama. Ako ste u parku, posmatrajte kako mu se uši pokreću kao radar u pokušaju da se fokusira na sve u okolini. Uši psa su ekspresivne baš kao i rep i često će se kretati u istom pravcu. Kada je uplašen, i rep i uši će biti uz telo i izgledaće kao foka. Kada je pod stresom, usmereni su ka napred, usmereni ka objektu frustracije kao strela.

Stav:Stavove tela psa je lako protumačiti jer su slični ljudskim. Pas će se podići na sve četiri kada je uzbudjen, sretan. Telo će biti napeto kada je iznerviran, “naduvan” kada je spreman na odbranu i opušten kada nema briga. Razmislite kako bi ste vi reagovali u situaciji u kojoj se našao vaš pas. Psi, kao i ljudi, se uglavnom smire nakon fizičkog napora ili kada su kod svoje kuće gde su situacije predvidljivije. Od glave do repne kosti kod svih živih vrsta opušteno telo izgleda isto.

Kada steknete iskustvo u čitanju govora tela svog psa kod kuće, krenite napolje i posmatrajte ponašanje u spoljnoj sredini. Posmatrajte usta kako bi ste procenili raspoloženje. A da saznate šta izaziva emotivne promene, pogledajte uši i oči – usmeriće vas pravo na uzroke. U kojoj poziciji je rep? U kom stavu je telo? Posmatrajte 5 glavnih psećih alatki za komunikaciju kao jedinstvenu orkestriranu celinu.Po povratku kući, posmatrajte šta ga čini sretnim, a šta mu izaziva stres.

Vežbajte da slušate očima. Kada se to nauči, razumevanje šta pas želi da kaže postaje mnogo lakše.