Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kada je opadanje dlake razlog za brigu?

Opadanje dlake kod većine pasa događa se dva puta godišnje, na prelazu iz zimske u letnju i iz letnje u zimsku sezonu, kada se stara dlaka zamenjuje novom, a pas se linja.

Ove je reč o normalnom fiziološkom procesu i nema razloga za brigu. Takva promena kod nekih rasa pasa može trajati mesecima, te vam konstantno držanje usisivača u rukama može zadavati glavobolju.

Psima može opadati dlaka i usled straha i stresa, na primer, pri odlasku kod veterinara. Kod nekih rasa, kao što je na primer šar pei, stres dovodi do otpuštanja dlaka koje se poput strelica mogu zabiti u ljudsku kožu, koje izazivaju upalu, koja se manifestuje crvenilom i svrabom.

Kada je opadanje dlake razlog za brigu?
Ukoliko dlaka vašeg psa opada u krugovima, pri čemu se stvaraju kružna mesta koja su potpuno bez dlaka, imate razloga za brigu jer se u tom slučaju najverovatnije radi o oboljenju pod nazivom alopecija.

Uzročnik alopecije su najčešće gljivice mikrosporoza. Ovo gljivično oboljenje specifično je po tome što se može preneti sa životinje na ljude, a obično se javlja krajem leta i početkom jeseni. Deca najviše podležu ovoj bolesti zbog nerazvijenog imuniteta i zbog toga što diraju mesta zahvaćena alopecijom i što se igraju sa nepoznatim psima. Uzročnik mikrosporoze je izuzetno otporan na nepovoljne spoljašnje uslove, te stoga može preživeti i više meseci na predmetima i u okolini. Iz ovog razloga je pored lečenja, takođe potrebna dezinfekcija prostora u kome je boravio zaraženi pas.

Pored mikrosporoze, postoje i drugi uzroci pojačanog opadanja dlake kod pasa. U neke od njih ubrajaju se demodikoza (upalna kožna bolest) i šuga, kožna parazitarna bolest koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei.

Lečenje svih ovih bolesti je vrlo jednostavno. Vrlo je važno da svog ljubimca redovno pratite i kontrolišete i da odmah reagujete u slučaju pojave pojačanog opadanja dlake ili promena na koži. Odlazak u veterinarsku stanicu je možda izuzetno stresno, ali je neophodno kako za psa tako i za vas. Rešenje za ove probleme nalazi se u redovnom tretiranju vašeg ljubimca sredstvima protiv ektoparazita, zatim u davanju dodataka ishrani, u hranjenju kvalitetnom suvom dehidriranom hranom, u redovnom četkanju i šišanju u skladu sa rasom, kao i u redovnim posetama veterinaru.

Izvor: životinjice