Kada je idealno vreme da štene prestane da piški po kući

Ukoliko ste se odlučili da uzmete štene, morate biti spremni na to da će se nezgode vezane za fiziološke potrebe (pogotovo mala) svakako dešavati.

Štenci do oko 6 meseci starosti fizički nisu sposobni da dugo zadržavaju urin, jer im mišići bešike nisu dovoljno jaki. S druge strane, ukoliko se pravilno hrane, veoma brzo razvijaju dobru kontrolu creva, pa već kada psić bude stasao za izlaske napolje nećete imati nikakvih problema sa kontrolom velike nužde.

Najbolje je da uklonite tepihe. Umesto toga, prekrijete parket linoleumom ili sličnim materijalom koji je lako čistiti i koji ne upija vodu. Ovo vam semože učiniti napornim i nepotrebnim, ali mnogo je lakše nego pranje tepiha i zamena parketa.

Kada nezgode budu prestale da se dešavaju, možete se vratiti na pređašnje uređenje podova. Ako ste izabrali štene koje ima ispod 3 meseca starosti, ono još uvek ne može biti vakcinisano protiv štenećaka i ostalih smrtonosnih virusnih oboljenja, pa ne sme izlaziti napolje, čak ni radi obavljanja nužde!

Pored toga, tako mladi psići veoma često imaju potrebu za ovom aktivnošću. Zato je najbolje da u jedan ćošak prostorije stavite novine.

Tu ćete naučiti psića da obavlja nuždu tokom narednih mesec ili dva, dok ne bude mogao napolje (metoda koju primenjujete je ista kao i navikavanje psa da obavlja nuždu napolju, videti dole).

Kada psa budete počeli da izvodite napolje, metoda koju ćete koristiti za učenje se može definisati kao „blaga kazna i obilna nagrada“.

Čim primetite da želi da obavi nuždu (njuškaće jedno mesto, kružeći oko njega, zatim će „čuč nuti“), brzo ga prekinite uz glasno „Ne!“ i eventualno (ako ne reaguje na glas) blago hvatanje iznad kože glave. Ključno je da ga potom momentalno izvedete napolje, ili stavite na novinu. Čim obavi nuždu napolju ili na novini, obilno ga nagradite, maženjem, pohvalama i nekom poslasticom. Nagrađujte ga i kada obavi nuždu napolju pri redovnim šetnjama. Na ovaj način vaš psić će brzo shvatiti šta se od njega traži i obaveštavaće vas kad mu se „ide“ cviljenjem. Ispoštujte ga, brzo ga izvedite napolje i na kraju nagradite.

Morate biti spremni da iznosite štene napolje kad god zatraži, van redovnih šetnji. Međutim, nemojte izvođenje radi nužde pretvoriti u šetnje, jer će štene ovo pogrešno protumačiti i cvileće svaki put kad mu se ide u šetnju, a ne samo kad ima potrebe.

Sa obavljanjem velike nužde uskoro nećete imati nikakvih problema, dok što se male nužde tiče, nezgode će se svakako dešavati u periodu od par meseci.

Ovo nemojte pripisati „bezobrazluku“ ili bilo kakvoj nameri. Stvar je u tome što štene još uvek fizički nije sposobno da kontroliše mokrenje. Što bude bilo starije, problema će biti sve manje. NIKADA nemojte udarati štene ili mu nabijati njuškicu u izmet ili urin, jer ovo nije efikasna metoda vaspitanja! Ovakvo ponašanje će samo izazvati strah i nepoverenje šteneta i ono će početi da vas se plaši. Morate reagovati u istom trenutku kada se nepoželjno ponašanje dešava – ako izgrdite štene 2, 5, 10… minuta pošto se npr. ukakilo, ono će biti zbunjeno i uplašeno i neće shvatati šta je to uradilo pogrešno. Ovo pravilo „trenutnog reagovanja“ važi za sve oblike vaspitanja, ne samo za vršenje nužde.

Iz priručnika za pse

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *