Kada i zašto mali psi postaju agresivci?

Mnogi koji smatraju da mali psi ne mogu da budu agresivni i opasni zbog svoje veličine, grdno se varaju.

Međutim svedoci smo da u poslednje vreme sve više objava na Fejsbuku kako vlasnici poklanjaju pse ili žele da ih daju u azil jer su oni agresivni i ujedaju decu. Najpoznatiji “slučaj” jeste pudla Aki, koja je već nekoliko puta vraćana od raznih vlasnika, jer je ujela nekog člana domaćinstva. Pojavio se i oglas gde se hitno traži dom za maltezera koji ujeda ukućane i ” ne voli” decu. Naime, šta je po sredi?

Važno je da vlasnici pasa shvate da agresivno ponašanje nije ništa neobično za psa bilo koje veličine ili starosti, ukoliko se oni ne ohode lepo prema svojim ljubimcima.
Prema statističkim podacima, na stotine ljudi prima medicinski tretman, jer ih je ljubimac ujeo, uključujući i decu.

Znači, nije pas kriv, jer su isključivo vlasnici odgovorni zbog agresivnog ponašanja svog psa, jer oni podstiču ponašanje psa pre nego što stigne do opasnog nivoa.

Šta raditi?

Korak 1
Svaki vlasnik bi trebao da utvrdi i da prepozna agresivno ponašanje psa, još kad on stigne kao štene. Predispozicija ka agresivnom ponašanju često nastaju u ranoj mladosti psa. To znači da vlasnik čim primeti agresivno ponašanje mora u korenu da ga saseče. Inače, pudle su poznate po tome da postaju agresivne iz straha, kada ih neko tuče, kada se viče na njih i kada su vlasnici neodgovorni prema njima.

dog-fight

Korak 2
Vaspitajte vaše štene dosledno, ali nemojte biti oštri ili agresivni prema vašem maltezeru ili pudlici. I nikada ga nemojte udarati, jer su ove dve rase poznate kao mala zlopamtila. Pudle su veoma inteligentni životinje i brzo će odlučiti da li ili ne treba da vas poštuju ili da vas posmatraju kao pretnju.

Korak 3
Naučite pudlu da bude druželjubiva, tako da joj bude ugodno sa decom, poznanicima i drugim rasama pasa. Ohrabrite psa tako što ćete ga pohvaliti.

Korak 4
Ako ni to ne uspe, upišite vašeg psa na obuku. Agresivni psi često se osećaju dominantni u odnosu na druge životinje ili plaše se plaše svačega i osećaju potrebu da se zaštitw. Profesionalci će vam pomoći u proceni kakvu vrstu ponašanja vaš pas ima i kako da se ophodite prema njemu.

Savet
U situacijama kada mislite da neko može biti u opasnosti zbog ponašanja vašeg psa, stavite psa u transporter ili ga uzmite u ruke. Tada neće moći nikom da naškodi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *