Kada dolazi do prvog teranja kod ženkica?

Svaki vlasnik ženke psa trebalo bi da zna da ona može posle 6 do 9 meseci života ući u stanje ciklusa koje se popularno naziva “teranje”.

Ovaj termin se koristi za ženku psa u polnom žaru koja je spremna za parenje. U kom uzrastu će doći do prvog teranja zavisi od rase, uslova ishrane, genetskih faktora i čitavog niza drugih činilaca. Kod velikih rasa između 10. i 15. meseca starosti, pa i sa 24 meseca starosti. Fiziološki, teranje se javlja dva puta godišnje, a u nekih kuja to se može dešavati i svakih četiri ili devet meseci. Estrus ili teranje kod kuja odvija se u četiri faze.

Prva faza polnog ciklusa ili proestrus u kuja traje oko 9 dana. U to vreme se javlja iscedak crvenkaste boje zbog hiperemije, usled delovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju materice i vaginalnog epitela.

U ovoj fazi teranja, stidnica postaje edematozna, hiperemična, a javlja se i sukrvičavi ili krvavi iscedak, te intezivan miris koji privlači mužjake. Pre nastupa karakterističnih znakova kuja počinje da liže stidnicu, što će nastaviti intezivnije u fazi kada nastupi iscedak. Količina iscetka je individualna karakteristika, a za učestalo uriniranje se može reći da je normalna pojava.

Druga faza polnog ciklusa ili estrus traje, zavisno od rase psa, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscetka je vrlo mala, svetle boje. Prepoznatljivo je da ako je pipnete iznad repa ona ga odmah diže otkrivajući polni organ spreman za parenje. Kuja postaje nemirna, spremna da pobegne sa prvom ukazanom prilikom i morate stalno biti na oprezu.

Treća faza ili diestrus traje 60 – 70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do oblikovanja žutog tela. Ove promene se odvijaju pod uticajem progesterona. U ovoj fazi, ako nije ostala gravidna, kuja može imati tzv. lažnu trudnoću koja se manifestuje simptomima prave trudnoće (oticanje mlečnih žlijezda, navlačenje igračaka u svoju prostirku i sl.). Tada zbog retencije mleka može doći i do upale mlečne žlezde.

Četvrta faza ili anestrus je faza polnog mirovanja. Ova faza traje sledećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije polnih hormona.
Prvo teranje može biti slabije, jedva primetno, a može se desiti i potpuno obrnuto, veoma burno i izrazito teranje.

Svakako se treba pripremitti za teranje ljubimice, odnosno nabaviti gaćice za kuje i uloške, kako biste sprečili krvarenje po stanu.

Izvor: Petcentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *