Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kad imaju problem: psi pate od nesanice kao i ljudi

Znate li kako je to kada legnete da spavate, ali ne možete da zaustavite misli i san nikako neće na oči? Iako vam je telo umorno, mozak radi kao lud. Razmišljate o raznim stvarima koje su se dogodile tokom dana i o svim stvarima koje će se dogoditi. Brinete, razmišljate o problemima, osećanjima…

Niste sigurni kako ćete stići da uradite sve što je potrebno, kao i da li ste uradili sve što je trebalo. Naravno da znate kakav je to osećaj, jer je normalno da ljudi imaju brige i da o njima misle kad legnu u krevet. Ali, nedavno naučno istraživanje sprovedeno u Mađarskoj i objavljeno u magazinu The Royal Scientific dokazuje da i psi imaju problema sa spavanjem, pogotovo kada su pod stresom.

Baš kao i nas, i pse muče razne brige zbog kojih ne mogu mirno da spavaju. Istraživanje je merilo količinu sna kod pasa koji su pre spavanja osetili pozitivne i negativne emocije. Pozitivne emocije su izazvali dodiri vlasnika, a negativne prilaženje zastrašujućeg stranca.

Rezultati su pokazali da su psi izloženi pozitivnim emocijama spavali mirnijim i dubljim snom, dok su psi izloženi stresu spavali laganim i isprekidanim snom. Zanimljivo je da su psi izloženi stresu pre spavanja prosečno brže zaspali od ostalih pasa, što je vrlo slično ljudskom ponašanju.

I naši ljubimci zbog briga mogu provesti besanu noć. Zato se potrudite da u njihovim životima bude što manje stresa, naročito pred spavanje.

Izvor: Index.hr/ljubimci