Stigla je jesen. Evo na šta treba paziti kada je reč o psima

Jesen samo što nije stigla, a pa je vreme da pripremite svoje kućne ljubimce za boravak u prirodi. Šta im sve tokom jeseni preti u prirodi infomišite se na vreme. Naime, pretnja su im otrovne biljke, otrovi za glodare, buve, krpelji i mnoge druge opasnosti.

Leto i letnje radosti, ali i briga o toplotnim udarima i sličnim letnjim opasnostima su polako iza nas. Na red su došli novi, za kućne ljubimce takođe opasni problemi. Kako biste ih izbegli donosimo savete kako pripremiti ljubimca na jesen.

Opasnosti iz prirode

Letnji dani se nalaze iza nas, mnogi od Vas su to strpljivo dočekali da bi mogli sa svojim ljubimcem prošetati, ili trčati kroz šumske predele.

Nemojte zaboraviti da u šumi postoji mnogo otrovnih biljaka koje mogu da naruše zdravlje Vašeg psa. Na prvom mestu se nalaze gljive, stoga morate paziti šta Vaš pas njuška ili gricka u šumi. Naime Vašem ljubimcu takođe prete zmije, i druge životinje koje se pripremaju za zimski san. Ovo je doba godine kada su životinje posebno osetljive, zato Vam savetujemo da ako posećujete prirodu, budete na oprezu.

jesen pas

Otrovi za glodare

Jesen je takođe sezona kada počinju da se postavljaju otrovi za glodare.  Otrov se postavlja svuda, u urbanim sredinama, na selima, tada su najugroženiji mladi i radoznali ljubimci. Ako i Vi sami postavljate otrove i zamke za glodare, stavite ih na mesta koja nisu dostupna deci i ljubimcima. Ipak,ako ni to nije rešenje probajte sa zamkama za štetočine koje nisu opasne po kućne ljubimce.

Ljubimci takođe treba da se paze gumica, olovaka, bojica i ostalog školskog pribora.

Kako hraniti ljubimce?

Pad temperature čini psa aktivnijim, što znači da će mu trebati više energije. Samim tim da im treba i obroke povećati, naravno samo ako ste iste smanjili tokom leta. Iako su vrućine iza nas, sveže vode ljubimac uvek mora da ima.

Održavanje dlake

Dlaka je ogledalo zdravlja većine pasa i mačaka. Koliko god im je leti teško zbog svoje dlake, sa druge strane im je mnogo lakše tokom jesenjih i zimskih dana, pod uslovom da je dlaka ljubimca negovana. To znači da na vreme treba da se ukloni stara dlaka sa ljubimca.

Četkajte ih svakodnevno, ako je potrebno i više puta na dan. Što pre pas ostane bez stare dlake, Vaša odeća će biti čišća, a pseća cirkulacija brža. Nemojte čekati da mrtva dlaka sama otpadne, jer nikada neće otpasti sva upotpunosti. Zapetljaće se sa novom dlakom i stvoriće se čvorovi koji su na nekim životinjama možda i nevidljivi, ali ih oni itekako osete.

Buve i krpelji

Ljubimci koji imaju zaklon od kiše i vetra ne bi trebali da imaju problema. Zbog vremenskih nepogoda ljubimci koji borave na otvorenom su izloženiji buvama i krpeljima. Da biste to sprečili, redovno ih tretirajte sredstvima protiv parazita, ali i pregledavajte jer stopostotne zaštite od krpelja nema.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *